MC Zuiderzee in Lelystad
NOS Nieuws

Patiëntenorganisaties Flevoland voelen zich te weinig gehoord

De Flevolandse Patiëntenfederatie en kleinere lokale patiëntenverenigingen in Flevoland willen nauwer betrokken worden bij plannen over de ziekenhuiszorg in hun regio. "We vinden het belang van de patiënten tot nu toe te weinig gehoord is", zegt Martine Visser, voorzitter van de Flevolandse Patiëntenfederatie.

De gesprekken over 'hoe nu verder?' met de failliete IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland naderen een dezer dagen een uitkomst, maar het is nog onduidelijk wanneer dat precies zal zijn. Inmiddels is alleen het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk nog overgebleven als mogelijke overnamekandidaat. De curatoren zijn dus met dat ziekenhuis in gesprek over de haalbaarheid en de invulling van de plannen.

De regionale cliënten- en patiëntenorganisaties zouden daar graag actiever bij betrokken worden. Ze bespraken vanochtend op een door henzelf georganiseerde bijeenkomst in Lelystad wat op dit moment hun belangrijkste zorgen en wensen zijn voor de ziekenhuiszorg in Lelystad en omgeving.

Krachten bundelen

"We pleiten ervoor het ziekenhuis in Lelystad open te laten, bij voorkeur ook met spoedeisende hulp en verloskunde, maar vooral ook voor de voorzieningen voor basiszorg", zegt Visser. Hoewel de wensen en zorgen al eerder onder de aandacht zijn gebracht, vinden de organisaties het belangrijk de krachten te bundelen, om ze beter voor het voetlicht te krijgen. Ze werken aan een gezamenlijke brief aan alle betrokken partijen en de politiek.

Visser noemt het belangrijk dat er bij de plannen goed gekeken wordt naar specifieke demografische kenmerken van Flevoland. "We hebben in de eerste plaats heel veel jonge gezinnen", zegt Visser. "Veel zwangere vrouwen die moeten bevallen. We vinden het belangrijk dat daar goede achtervang voor is."

Ook noemt ze een vergrijzende populatie waarvan de zorgvraag stijgt. "Zo'n veertig, vijftig jaar geleden kwamen hier in de polder de eerste mensen binnen, die toen op jonge leeftijd een gezin stichtten. Die mensen zijn nu oud en gaan de komende jaren nog veel meer zorg nodig hebben."

Daarnaast is (zwakke) mobiliteit een vaak genoemd aandachtspunt. "Voor veel patiënten is het niet makkelijk om met het openbaar vervoer een ziekenhuis dat verder weg ligt te bereiken", zegt Visser. Ze noemt mensen met geestelijke problemen, mensen die leven in armoede, te maken hebben met schuldhulp. En daarnaast ook patiënten voor wie reizen fysiek lastig is. "Als je bijvoorbeeld multipele sclerose hebt, en je bent al heel vermoeid, dan ben je al uitgeteld als je na een uur reizen bij het ziekenhuis komt. Als je bijvoorbeeld elke maand op controle moet, is dat een enorme inspanning."

Afbouw

Gisteren vonden de laatste operaties plaats in Lelystad. Per vandaag is de kliniek, het beddenhuis, gesloten. Het ziekenhuis in Lelystad heeft dus nu geen klinische patiënten meer. Klinische patiënten zijn patiënten die een of meerdere nachten in het ziekenhuis moeten verblijven.

De spoedeisende hulp is nog steeds 's nachts dicht en overdag geopend. Dat betekent dat mensen die acute zorg nodig hebben overdag naar het ziekenhuis toe kunnen komen om gestabiliseerd te worden. Mocht er na stabilisatie intensievere zorg nodig zijn, dan wordt de patiënt verplaatst naar een ander ziekenhuis.

Alle poli-afspraken die al gepland stonden, gaan nog steeds door. De poli's zijn dus operationeel, maar er worden op dit moment geen nieuwe afspraken ingepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl