AFP

Goedemorgen! De rechter doet vandaag uitspraak in het kort geding tussen tegenstanders van Zwarte Piet en de organisatie van de landelijke intocht van Sinterklaas. En het Britse kabinet stemt over de voorlopige brexitdeal die gisteren is bereikt. Als het akkoord wordt afgewezen, ligt een crisis op de loer.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Vandaag komt de zon geregeld tevoorschijn. Wel kan het, vooral in het zuiden, ook hier en daar bewolkt zijn. Het wordt waarschijnlijk 11 tot 13 graden. Morgen begint het bewolkt en grijs, maar klaart het in de loop van de dag op. Dan kan de zon flink gaan schijnen.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Om 16.00 uur maakt de rechter in Haarlem bekend of Zwarte Piet mag meedoen met de intocht van Sinterklaas in Zaanse Schans. Hij doet dan uitspraak in het kort geding dat tegenstanders van Zwarte Piet hadden aangespannen tegen de organisatie van de intocht.
  • Als het aan de Britse premier May ligt, stemt het Britse kabinet over de voorlopige brexitdeal die gisteren is gesloten met de EU. Wat er precies in het akkoord staat, is niet bekend. Als May er niet in slaagt de stemming tot een goed einde te brengen, zou een crisis kunnen uitbreken. Dan is een definitief akkoord over brexit verder weg dan ooit.
  • Het kan zijn dat de politieke ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk de feestvreugde op de verjaardag van prins Charles ietwat overschaduwen. Hij wordt vandaag 70 en heeft een record te pakken: niet eerder wachtte een kroonprins zo lang voordat hij de troon kon bestijgen.

Wat heb je gemist?

De politie gaat beveiligers inschakelen om in beslag genomen illegaal vuurwerk te bewaken, tot het door een transporteur kan worden opgehaald. Agenten hoeven dan zelf geen zwaar vuurwerk meer te vervoeren en op te slaan op politiebureaus.

Deze afspraak is gemaakt met de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid, meldt vakbond ACP. De bond had al voorgesteld om particuliere beveiligers in te zetten na een vuurwerkvondst.

De politie in Oost-Brabant heeft daarmee een proef gedaan, die volgens de ACP goed beviel. Daarom worden de beveiligers in het hele land ingezet.

Ander nieuws uit de nacht:

Pink Legacy EPA

En dan nog even dit:

De veiling van een grote roze diamant met de naam Pink Legacy heeft in de Zwitserse stad Genève een bedrag van ruim 44 miljoen euro opgebracht.

De roze steen van iets minder dan 19 karaat is gekocht door het Amerikaanse luxemerk Harry Winston. Veilinghuis Christie's had vooraf rekening gehouden met een opbrengst tussen de 27 en 44 miljoen euro.

De steen was ooit in bezit van de bankiersfamilie Oppenheimer. Het juweel werd 100 jaar geleden gevonden in een mijn in Zuid-Afrika. Kenners roemen vooral het gewicht en de uniforme kleur van de roze diamant.

Fijne dag!

STER reclame