Feest bij de Oranjevrouwen
NOS Voetbal

Oranje naar WK: 'Verheugen ons op gigantisch mooie belevenis'

"Wij gaan naar Frankrijk toe!", klonk het met volle overtuiging in de catacomben in Zwitserland. De klanken waren afkomstig uit de kelen van feestende Oranjevrouwen. Voor de tweede keer in de historie wist Nederland zich te plaatsen voor een WK.

"Hier ben ik heel blij mee", reageerde een stralende bondscoach Sarina Wiegman na het 1-1 gelijkspel. "Heerlijk, hier hebben we het natuurlijk allemaal voor gedaan. We willen structureel bij de top van de wereld horen en verheugen ons heel erg op een gigantisch mooie belevenis daar."

Na de 3-0 zege op Zwitserland in het heenduel ging iedereen er eigenlijk ook wel van uit dat het WK-ticket binnen was. Maar na de vroege rode kaart voor Anouk Dekker leek het misschien toch nog een lastige avond te worden voor Oranje.

"Ik baal er nog steeds ontzettend van", zei Dekker na afloop, "maar ik kan ook heel erg genieten van de meiden die het gewoon geflikt hebben."

Ze weet niet of ze door haar rode kaart geschorst is tijdens het WK. "Ik heb het direct gevraagd, maar dat is nog niet duidelijk."

Ondanks het ondertal kwam plaatsing voor het WK geen moment in gevaar voor Oranje. Na een knappe aanval kwam Nederland zelfs op voorsprong in Zwitserland. Vivianne Miedema was de maker van de goal. "Dan voel je wel dat het gedaan is."

Zwitserland maakte nog wel de gelijkmaker, maar volgens Lieke Martens verdiende maar één ploeg het WK-ticket. "Over twee duels waren wij veel beter. Na de rode kaart moesten we hard werken en dat hebben we goed gedaan."

Doorpakken

De vorige keer dat Oranje actief was op het WK, in 2015 in Canada, was Martens er al bij. Destijds was de ploeg nog van een minder niveau. In de achtste finales was regerend wereldkampioen Japan toen te sterk.

"We willen nu doorpakken", stelde Martens. "We gaan nu niet met hetzelfde gevoel naar het WK als toen. We willen echt iets laten zien. Maar eerst even genieten van vanavond."

Oranje gaat naar het WK 2019 toe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl