Premier Guiseppe Conte: "We gaan de begroting niet veranderen."
NOS Nieuws

'Italië niet onder de indruk van dreigende EU-sancties'

Rome heeft tot middernacht de tijd om een nieuwe versie van zijn begroting in te leveren bij de Europese Commissie. De Italiaanse regering lijkt weinig concessies te willen doen aan de eerdere versie die door de Europese Commissie werd afgekeurd.

"Er zullen wat kleine aanpassingen zijn, maar die doen er niet toe", zegt correspondent Mustafa Marghadi. "De grote lijnen, die voor Europa belangrijk zijn, veranderen niet."

Hoge boete

Het was een historische beslissing, afgelopen oktober. Niet eerder keurde de Europese Commissie de begroting van een lidstaat af. In die begroting is een tekort van 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) een feit en dat is hoger dan eerder is afgesproken. Daarnaast doet Italië te weinig om de enorme staatsschuld terug te dringen, vindt de Commissie.

Komt Italië niet met een aanvaardbaar plan, dan zet de Europese Commissie waarschijnlijk een strafprocedure in gang waarin hoge boetes kunnen worden opgelegd aan Italië. Die boetes kunnen oplopen tot zo'n 3,5 miljard euro. "Dat risico durven ze wel te nemen," denkt Marghadi, "maar verder maken ze zich niet druk om wat Europa wil."

Volgens Marghadi houdt de coalitieregering van Lega en de Vijfsterrenbeweging de poot stijf, omdat beide partijen 'dure verkiezingsbeloften' hebben gedaan waar ze zich aan moeten houden. Een basisinkomen voor de armen, belastingverlaging voor ondernemers en een verlaging van de pensioenleeftijd, die eerder onder druk van Europa was verhoogd.

Uitgeven vs. bezuinigen

Geld uitgeven dus, en daarin staat Rome lijnrecht tegenover Brussel, dat hamert op bezuinigingen. "Diplomaten in Rome zijn vastbesloten om in Brussel duidelijk te maken hoe belangrijk zij de Italiaanse manier vinden. De Italiaanse manier is investeren, niet bezuinigen", zegt Marghadi.

"De Italianen willen hun eigen plan trekken. Het uitvoeren van de hervormingen die door de EU waren opgelegd, heeft hen niets opgeleverd. Terwijl andere landen economische groei zagen, bleef Italië achter. Bovendien hielp Europa ook niet met het migrantenprobleem. Daarom denken ze hier: 'ze zoeken het maar uit in Europa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl