Oranje zonder Groenen klaar voor Zwitserland en Bachmann

De belangen zijn groot bij de Nederlandse voetbalsters. Na de deceptie tegen Noorwegen in de poulefase moet vanavond in en tegen Zwitserland een ticket voor het WK van volgend jaar in Frankrijk worden veiliggesteld. Oranje won vorige week de eerste ontmoeting in Utrecht met 3-0.

"Dat is gigantisch belangrijk, voor het hele vrouwenvoetbal in Nederland. Er staat zo veel druk op", beseft Jill Roord, die de geblesseerde Jackie Groenen zal vervangen op het middenveld.

Ontstaat er een flinke deuk in de opgebouwde reputatie van Oranje als het WK onverhoopt niet gehaald wordt? "Dat denk ik wel", zegt Sherida Spitse, die in de heenwedstrijd de openingstreffer voor haar rekening nam.

Roord: "Dat zou heel pijnlijk zijn. Voor ons gevoel begin je dan weer helemaal onderaan. Dat zou bijna een beetje gênant zijn."

'Het zou bijna gênant zijn als we het WK niet halen'

Gelukkig kent Oranje na de klinkende 3-0 overwinning van vrijdag een zeer riante uitgangspositie. "We willen een goede wedstrijd spelen, met één doel: het WK halen", aldus bondscoach Sarina Wiegman.

"Daar zijn de meesten van ons al eens geweest (WK 2015 in Canada, red.). Dat is zo'n fantastische belevenis, dat willen we nog een keer meemaken. Daarnaast doet het spelen van grote toernooien iets met de ontwikkeling van de sport."

Zwitserland wil machtsverschil met Oranje verkleinen

STER reclame