epa/nos

Goedemorgen! Vandaag dient een kort geding van tegenstanders van Zwarte Piet tegen de organisatoren van de intocht van Sinterklaas. En plaatsen de voetbalvrouwen zich voor het WK? Vanavond moet het gebeuren.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Vanochtend vallen er nog enkele buien, met name in het westen en noorden van het land. Vanmiddag schijnt de zon vaker en blijft het overal droog, bij een stevige zuidwestenwind wordt het 13 graden. De komende dagen is het vrij zonnig en droog weer. De middagtemperatuur is dan 11 tot 13 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Mag de intocht van Sinterklaas in Zaandijk zaterdag doorgaan? Tegenstanders van Zwarte Piet proberen dat via de rechter tegen te houden. De zaak dient vandaag in Haarlem, de uitspraak is pas later.
  • De Nederlandse voetbalvrouwen spelen vanavond uit tegen Zwitserland voor een plek op het WK van volgend jaar in Frankrijk. De eerste wedstrijd wonnen de Oranje Leeuwinnen met 3-0. Om 19.00 uur wordt er afgetrapt, op NOS.nl is een liveblog.
  • Video's kijken als je slechtziend of blind bent: vandaag komt een platform online dat filmpjes voor deze groep toegankelijk probeert te maken. Een voice-over beschrijft wat er te zien is.

Wat heb je gemist?

De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft dit jaar in totaal al ruim een miljoen euro schadevergoeding betaald aan asielzoekers die te lang moesten wachten op hun asielaanvraag. Volgens de Volkskrant verviervoudigt dit bedrag waarschijnlijk nog, omdat er nog duizenden claims in behandeling zijn.

Wettelijk moet een asielzoeker binnen zes maanden duidelijkheid krijgen over de aanvraag. Maar door het personeelstekort bij de IND is dat nu soms bijna een jaar. Aanvragers kunnen daardoor aanspraak maken op een dwangsom van maximaal 1260 euro per persoon.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Doordat steeds meer mensen naar de sauna gaan, wordt het er minder 'relaxed'. Dat schrijft het AD. Veel mensen gaan voor hun rust naar de sauna, maar de krant ziet veel klachten op beoordelingssites, zoals deze: "Via internet een reservering gemaakt. Bij aankomst stonden er lange rijen. Eenmaal binnen op zoek naar een kluisje. Niet eenvoudig want het was megadruk. Bij de sauna's was amper plek en het stonk."

Het aantal saunabezoeken groeit zo snel, dat veel wellnesscentra moeite moeten doen kwaliteit te blijven bieden. "Het aantal saunabezoekers in Nederland is sinds 2010 flink toegenomen. In 2016 bezochten circa 1,8 miljoen Nederlanders een saunabedrijf. Dit is een groei van 42 procent ten opzichte van 2010", zegt een onderzoeker tegen de krant.

Fijne dag!

STER reclame