NOS Sport

Hockeyers op weg naar WK: 'Het gaat heel spannend worden'

Hockeymannen leven ontspannen en met vertrouwen toe naar WK

Twee weken voor de start van het WK in India barsten de Nederlandse hockeyers van het zelfvertrouwen. "We gaan goed zijn op het WK", zegt bondscoach Max Caldas onomwonden.

Zondag won Oranje een oefenwedstrijd tegen België met 4-3. Een prima uitslag, maar vooraf gaf Caldas al aan weinig waarde te hechten aan de uitslag. "Deze wedstrijd zegt helemaal niets. Wij willen gewoon goed spelen en onze eigen wapens testen en kijken waar we misschien werk aan de winkel hebben."

Wapens heeft de selectie van Caldas volop. "We hebben spelers die wedstrijden open kunnen breken, spelers die corners kunnen scoren en spelers die velddoelpunten kunnen maken. En dan zijn we ook nog defensief heel sterk. Die veelzijdigheid gaat ons goed van pas komen in India."

"Het is nu niet meer de tijd om dingen toe te voegen", zegt Caldas over de aanloop naar het WK. "In deze fase van de voorbereiding werken we aan de dingen waar we goed in zijn, om daarin te excelleren. We doen liever minder dingen heel goed, dan veel dingen fifty-fifty."

De laatste keer dat de Nederlandse mannen wereldkampioen werden, is alweer twintig jaar geleden. In 1998 won Oranje in Utrecht in de finale van Spanje. "Wij zijn ook niet het enige land waar ze kunnen pielen, snel zijn en kunnen scoren", aldus Caldas. "Er zijn gelukkig meerdere landen waar ze dat kunnen. Het WK gaat heel spannend worden en het gaat erom elke dag goed te zijn. Dat is ons doel."

Caldas waakt ervoor zijn ploeg als favoriet voor de wereldtitel te bestempelen. "Er zijn zes, zeven ploegen die het WK kunnen winnen. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd en willen niet te ver vooruitkijken. Dat is iets wat de laatste twee jaar goed voor ons gewerkt heeft."

Jorrit Croon

Een van de spelers in de WK-selectie van Caldas is Jorrit Croon. Hij viel aanvankelijk buiten de boot, maar werd alsnog opgeroepen toen Floris Wortelboer met een blessure afhaakte. "Dat eerste telefoontje van Caldas deed wel even pijn", zegt Croon. "Het is wel gek om in een paar dagen van een enorme teleurstelling naar blijdschap en toch ook verdriet voor 'Wortel' te gaan."

"We gaan met veel vertrouwen naar het WK. Ik ga gewoon lekker hockeyen en genieten van de ambiance in India. Ik denk dat het een heel mooi WK kan worden."

'Geen garanties'

Croon maakte als 17-jarige indruk bij de Olympische Spelen van Rio in 2016 en werd een jaar later Europees kampioen met Oranje. "Voor anderen leek ik misschien een vaste waarde bij Oranje, maar zo heb ik het zelf nooit gezien. Er is zo'n grote groep met jongens die echt heel goed zijn. Er zijn geen garanties dat je erbij zit."

Na het afhaken van Wortelboer kwam Caldas dus toch weer bij Croon uit. "Jorrit kan voorin spelen en op het middenveld. Dat vinden we handig", aldus Caldas. "Het is heel spijtig voor Wortelboer, maar de winst voor ons is dat we nog meer diversiteit in de ploeg hebben."

Eindelijk goud voor Herztberger?

Voor de ervaren Hertzberger wordt het toernooi in India zijn derde WK. Hij hield aan de vorige edities al twee medailles over, maar heeft nog geen wereldtitel op zak. "Ik had in 2010 brons en in 2014 zilver, dus er zit een stijgende lijn in", zegt hij grappend.

"Zonder gekheid: er spelen zo veel dingen mee. Het kan zomaar zijn dat je in de kwartfinale een land uit de topvier tegenkomt. Daarom is het moeilijk te voorspellen hoe een toernooi gaat lopen. Maar waar ik wel in geloof, is dat als je je optimaal voorbereidt, je een grotere kans hebt om je doel te halen."

Jeroen Hertzberger bedankt het publiek tijdens de Champions Trophy

De 32-jarige Hertzberger begint zonder druk aan het WK. "Toen ik jonger was, wilde ik laten zien dat ik heel goed was en de sterren van de hemel spelen. Nu ik iets ouder ben, vertrouw ik erop dat mijn kwaliteiten wel naar boven komen als ik mijn rol in het team speel. Ik wil gewoon goed spelen voor Oranje."

Het leek er lange tijd op dat hij helemaal geen derde kans op een WK zou krijgen. Na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro was er geen plek meer voor de Rotterdammer bij Oranje. Maar hij knokte zich terug. "Als ik eerlijk ben, dacht ik een jaar na de Spelen: dit gaat hem niet meer worden."

"Ik heb moeten laten zien dat ik nog steeds goed genoeg ben voor Oranje", zegt Hertzberger. "Ik ben niet iemand die snel opgeeft en gelukkig heeft dat ervoor gezorgd dat ik dit shirtje weer aan mag. En dat is toch wel het mooiste dat er is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl