De buitenkant van het gerechtshof in Den Bosch ANP

Lange celstraf voor 'wraakvader': onterecht of ging hij veel te ver?

time icon
Geschreven door
Tomas Riemens
redacteur Online

Op sociale media hebben veel mensen verontwaardigd gereageerd op de uitspraak van het gerechtshof dat 'wraakvader' Mario H. vandaag veroordeelde tot een celstraf van 4,5 jaar.

H. sloeg begin vorig jaar een 46-jarige ex-tbs'er vier keer met een sneeuwschep op zijn hoofd omdat die met zijn 14-jarige dochter probeerde af te spreken. Op Facebook noemen mensen hem een "held" en een "topvader". Velen van hen vinden de straf die hij na hoger beroep heeft gekregen veel te zwaar.

Ook hoogleraar Rechtspsychologie Peter van Koppen kan in zekere mate begrip opbrengen voor de actie van de vader. Maar hij begrijpt ook dat de man van 53 is veroordeeld. "Als iedereen voor eigen rechter mag spelen, wordt het een enorme zooi", zegt Van Koppen.

Deze vader is, hoe begrijpelijk ook, veel te ver gegaan door op deze manier voor eigen rechter te spelen.

Reactie van Facebookgebruiker op de veroordeling van H.

Op sociale media is maar een enkeling van mening dat H. een grens heeft overschreden door de ex-tbs'er op zijn hoofd te slaan en zwaargewond achter te laten. "Deze vader is, hoe begrijpelijk ook, veel te ver gegaan door op deze manier voor eigen rechter te spelen", schrijft iemand.

Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen die dat vinden, maar spreken zij zich niet uit op Facebook of Twitter, denkt Anne de Hingh, universitair docent Internetrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Doordat het in deze zaak om een kind gaat, zijn de reacties op sociale media bovendien heftiger, meent zij. "Als het om kinderen gaat, treedt er een soort reflex op. Het lijkt dan alsof mensen elkaar willen overtroeven."

'Ware jacht ontketend'

Op Facebook regent het steunbetuigingen voor H. Mensen begrijpen dat hij tot actie overging nadat hij had ontdekt dat zijn dochter van 14 werd lastiggevallen door een volwassen man. Die deed zich op internet voor als een jongen van 17 en probeerde een afspraak te maken met het meisje.

De ex-tbs'er had bloemen en chocola in de tuin van H. neergelegd voor zijn dochter, maar had nog niet met haar afgesproken. Ook was er geen sprake van misbruik. Het geweld waarmee de vader "wraak" nam, staat dan ook niet in verhouding met wat er was gebeurd, vindt De Hingh.

Hoewel de toenaderingspogingen van de ex-tbs'er beperkt zijn gebleven, heeft H. een "ware jacht" op hem ontketend, stelt ook het gerechtshof. Volgens het hof is H. "in zijn drift of andere emotie verder gegaan dan hij had voorgenomen" en was er sprake van poging tot doodslag.

Mochten jullie een tijd niks van mij horen, dan weten jullie waarom.

Mario H. schreef dit voor de uitspraak op zijn Facebookpagina

Dat H. na zijn uitbarsting in de auto is gestapt en is weggereden, pleit niet in zijn voordeel, zegt rechtspsycholoog Van Koppen. "Burgers mogen geweld gebruiken als ze zelf iemand aanhouden. Als deze man was blijven wachten totdat de politie er was, had hij een sterker verhaal gehad."

Het hof weegt ook mee dat H. in het verleden al vaker was veroordeeld voor mishandeling en poging tot doodslag. Van Koppen: "Bij dit soort zaken wordt naar de details gekeken. Het hof vraagt zich af of de verdachte dingen anders had kunnen doen."

De 10 maanden cel die H. in mei kreeg voor de mishandeling, noemt Van Koppen "uitermate weinig". Het leek alsof ook de vader zelf al rekening hield met een hogere straf. Voor de uitspraak schreef hij op zijn Facebookpagina: "Mochten jullie een tijd niks van mij horen, dan weten jullie waarom."

STER Reclame