De schade wordt opgenomen bij een huis in Asjkelon dat is getroffen door een raket uit Gaza
NOS NieuwsAangepast

Vergeldingsaanvallen over en weer in Israël en Gazastrook

De Gazastrook en het zuiden van Israël hebben gisteren een dag van raketbeschietingen en luchtaanvallen te verduren gehad. Over en weer werden vergeldingsacties uitgevoerd. Volgens de jongste berichten zijn daarbij vier Palestijnen omgekomen. De VN zegt samen met buurland Egypte naar een oplossing te zoeken om het geweld te stoppen.

Hamas en de radicale organisatie Islamitische Jihad vuurden gisteren naar eigen zeggen zeker tientallen raketten af op Israël. Volgens het Israëlische leger gaat het om honderden projectielen. Israël zegt dat het raketafweersysteem Iron Dome een aanzienlijk deel van de projectielen heeft onderschept.

Een aantal raketten trof woonhuizen in de stad Asjkelon, waar een Palestijnse bouwvakker om het leven kwam. Er vielen ook tientallen gewonden, van wie er enkelen slecht aan toe zijn. Het gaat onder meer om een 19-jarige chauffeur van een bus die op ongeveer 5 kilometer van de grens met de Gazastrook werd geraakt door een mortiergranaat die was afgevuurd in Gaza. De chauffeur was de enige inzittende van de bus, die werd geraakt bij de kibboets Kfar Aza.

Tv-station

Het Israëlische leger viel gisteren tientallen doelen aan in de Gazastrook met gevechtsvliegtuigen, tanks en helikopters. Het ging volgens het leger onder meer om militaire observatieposten en een team dat raketten had afgeschoten. Volgens Palestijnse hulpverleners zijn bij de bombardementen drie mensen omgekomen, van wie twee gewapende strijders. Ook raakten negen Palestijnen gewond.

Gisteravond bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen ook de tv-studio's van Al Aqsa, het tv-station van Hamas. Er zijn geen berichten over slachtoffers van dat bombardement. Volgens getuigen had Israël de tv-mensen en omwonenden opgeroepen te vertrekken. Ook waren als waarschuwing vijf raketten zonder explosieve lading gedropt vlak bij de studio's.

Een explosie na een bominslag op het gebouw van Al Aqsa TV in Gaza

Een woordvoerder van Al Aqsa TV, dat is genoemd naar de grote moskee in Jeruzalem, zei na het verwoestende bombardement dat de uitzendingen zo snel mogelijk worden hervat.

Er was ook sprake van een luchtaanval op het parlementsgebouw in Gaza. Volgens de Palestijnen heeft Israël gewaarschuwd dat een bombardement aanstaande is. Uit voorzorg werd de omgeving van het parlementsgebouw ontruimd.

Undercover informatie verzamelen

Aanleiding voor het oplaaiende geweld is de mislukte geheime Israëlische militaire operatie van zondag, waarbij zeven Palestijnen werden gedood, onder wie een commandant van de militaire tak van Hamas. Aan Israëlische kant werd een legerofficier gedood.

Israëlische media melden dat een aantal militairen zondag undercover de Gazastrook in ging om informatie te verzamelen. Volgens Palestijnse ooggetuigen werd de geheime missie getroffen door een technisch mankement en vervolgens ontdekt door Hamas. Daarbij zouden de militairen de Hamasleider hebben doodgeschoten, waarna ze door een helikopter werden geëvacueerd.

Al snel daarna klonk de roep om vergelding. Islamitische Jihad zwoer wraak en al in de nacht van zondag op maandag werden raketten in de richting van Israël afgeschoten. Dat ging een groot deel van de dag door. Ook Hamas claimt verantwoordelijkheid voor raketbeschietingen.

Het oplaaiend geweld komt uitgerekend in een periode waarin Egypte, Qatar en de Verenigde Naties werken aan een plan voor een langdurig staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. De twee hebben in de laatste tien jaar drie keer oorlog gevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl