Graafwerkzaamheden op het perceel in Koekange ANP

De politie heeft vandaag niets gevonden in de zoektocht naar Willeke Dost, het toen 15-jarige meisje dat sinds 1992 wordt vermist. Zij verdween 26 jaar geleden van de woonboerderij van haar pleegouders in Koekange. In de buurt van die boerderij is vandaag op twee plekken gegraven door experts, maar op allebei de plekken is niets gevonden.

Volgens de politie is de grond bij de woonboerderij niet verstoord en is er geen reden te denken dat daar ooit is gegraven. Na de zoekactie van vandaag zegt de politie er zeker van te zijn dat de onderzochte plekken niets met de vermissing te maken hebben.

Er is een stuk van 240 vierkante meter afgegraven, tot aan de oorspronkelijke grondlaag:

Zoektocht Willeke Dost levert niets op: 'Zeker dat ze hier niet ligt'

Het is voor de omgeving van Willeke Dost en de politie nog altijd volstrekt onduidelijk wat er met haar is gebeurd. De zoektocht werd opnieuw begonnen nadat een burgerinitiatief opnieuw aandacht op de zaak vestigde. Daarop heeft het coldcaseteam van de politie de beschikbare informatie opnieuw tegen het licht te houden. Ook is er opnieuw met getuigen gesproken.

De initiatiefnemers hadden aangekondigd zelf te zullen gaan graven, als de politie niets zou doen. Een van hen is erg teleurgesteld. "Maar het is nu wel duidelijk dat Willeke hier niet ligt", zei Ab Bruintjes in het radioprogramma Nieuws en Co. "Als we niet gegraven hadden, hadden we het nooit geweten. Het was voor Willekes nabestaanden een geweldige dag geweest als we haar stoffelijke resten hadden gevonden."

De andere initiatiefnemer, Jan Huzen, wil de conclusie van de politie nog niet geloven. "Ik zie hier wel een verstoring zitten", zei hij, wijzend op radarbeelden. "Rond 1,85 meter diepte begint een object te verschijnen. En de politie graaft hier 60 centimeter af met een enorme grote kraan en zegt: nou, we vinden het wel goed zo." Hij vertrouwt de politie niet en wil met speurhonden terugkomen.

Onderzoek gaat door

Met de beëindiging van de graafwerkzaamheden bij de woonboerderij is het politieonderzoek nog niet afgelopen. Burgers worden nog altijd opgeroepen om informatie over de vermissing te melden bij de politie. "Er is al veel informatie met de politie gedeeld. Maar we kunnen ons voorstellen dat u alsnog een tip heeft", schrijft de Drentse politie op Twitter.

STER reclame