In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Onbegrip over straf voor wraakvader: 'Je verdient een award'

Verbaasde reacties op een uitspraak van de rechter van het gerechtshof, die 'wraakvader' Mario H. vandaag veroordeelde tot een celstraf van 4,5 jaar. Hij sloeg een ex-tbs'er vier keer met een sneeuwschep op zijn hoofd omdat die probeerde met zijn dochter af te spreken. "Respect. Ik had precies hetzelfde gedaan", reageert iemand op Facebook.

Op zijn eigen pagina plaatste H. vanmorgen een bericht. "Mochten jullie een tijdje niks van mij horen, dan weten jullie waarom." Na de uitspraak werd hij meteen meegenomen naar de gevangenis. Op zijn bericht kwamen honderden reacties. "Hoe krom is dat... Je bent een held", schrijft iemand. "Je bent een topvader", vindt een ander. "Je verdient een award voor beste vader", is ook tussen de reacties te lezen.

Steunbetuigingen

Begin vorig jaar ontdekte H. dat zijn 14-jarige dochter werd lastiggevallen door een volwassen man. H. spoorde hem op en sloeg hem met de sneeuwschep. De ex-vrouw van H., de moeder van zijn dochter, stelde direct dat "hij heeft gedaan wat iedere vader zou doen". Op een Facebookpagina, die niet meer online is, stroomden destijds steunbetuigingen binnen.

De rechter legde H. een celstraf op van tien maanden. Het OM ging in hoger beroep, omdat de aanklagers de actie zien als poging tot moord. Justitie eiste zes jaar cel. Vandaag werd H. dus tot 4,5 jaar veroordeeld voor poging tot doodslag. De rechter neemt het H. kwalijk dat hij het recht in eigen hand nam. H. heeft het slachtoffer zo hard met een schop geslagen, zegt het hof, dat hij "willens en weten de kans heeft aanvaard dat hij daardoor zou komen te overlijden".

De steun voor H. is niet nieuw. Zanger Dean Saunders startte vorig jaar een crowdfundingsactie voor de 'wraakvader', die hij Super Mario noemde. Het opgehaalde geld, bijna 2000 euro, kon H. gebruiken voor het betalen van een schadevergoeding aan de man die hij heeft geslagen, meldt Omroep Brabant.

Advertentie via Ster.nl