De Duitse minister Seehofer
NOS NieuwsAangepast

Seehofer stapt op als partijvoorziter CSU, maar blijft minister

Horst Seehofer stapt op als partijvoorzitter van de CSU, de Beierse zusterpartij van Merkels CDU. "Verandering hoort bij het leven", zegt hij daarover.

Hij blijft wel aan als minister van Binnenlandse Zaken. Wanneer Seehofer (69) precies vertrekt als CSU-voorzitter is overigens nog niet duidelijk. Deze week wordt daar een besluit over genomen.

'Verandering hoort bij het leven, ook voor mij'

Vorige maand haalde de CSU een teleurstellend resultaat bij de verkiezingen in de Duitse deelstaat Beieren. De partij verloor fors, maar bleef wel de grootste. Het was het slechtste resultaat voor de CSU sinds 1950.

'Onruststoker'

De CDU werkt op landelijk niveau samen met Merkels CDU. Met de sociaal-democratische SPD vormt de CDU/CSU de regeringscoalitie.

Dat Seehofer aanblijft als minister, komt voor veel Duitse media als een verrassing. Zo meldde het persbureau DPA gisteren nog dat hij de partijtop had geïnformeerd dat hij in beide rollen zou vertrekken.

"Seehofer geldt als een onruststoker", zegt correspondent Kees van Dam. "De hoop was dat hij zou vertrekken. Hij heeft een slechte relatie met Merkel."

Kritiek

Van Dam wijst erop dat Seehofer het kabinet tot twee keer toe in grote problemen heeft gebracht, eerst met zijn standpunt over de vluchtelingencrisis en later door lang achter toenmalig chef van de inlichtingendienst Hans-Georg Maassen te blijven staan. Maassen was in opspraak gekomen vanwege uitspraken over geweld in Chemnitz, waarbij hij rechts-radicalen verdedigde.

Ook uitte hij kritiek op coalitiepartner SPD, door te spreken over "links-radicale krachten" binnen de partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl