ANP

Het Nederlands vrouwenelftal staat op de drempel van deelname aan het WK voetbal. In het eerste duel van de play-off tegen Zwitserland, met als inzet het laatste WK-ticket, won Oranje met 3-0.

Dinsdag, morgen dus, is de return in Zwitserland. Al een paar jaar is vrouwenvoetbal de snelst groeiende sport in Nederland. De speelsters van het Nederlands elftal zijn razend populair, helemaal na het winnen van het EK, vijftien maanden geleden.

Oranjevrouwen zijn populair, met of zonder WK voetbal Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Niet alleen sportief, maar ook commercieel heeft de Europese titel Oranje veel opgeleverd. Zestien speelsters uit de selectie voetballen inmiddels in het buitenland bij topclubs als Olympique Lyonnais, FC Barcelona en Arsenal.

Trein dendert door

Dat is een flinke verbetering in vergelijking met 2015, toen Nederland voor het eerst aanwezig was op een WK. Toen speelden negen voetbalsters in het buitenland. Een van die speelsters is Kirsten van de Ven. Zij is tegenwoordig manager vrouwenvoetbal bij de KNVB.

"Je ziet dat steeds meer speelsters kunnen leven van het voetbal", aldus Van de Ven. "In mijn tijd was dat maar weggelegd voor vier à vijf meiden. Nu zie je dat het niveau meteen omhoog schiet. Dat is voor iedereen goed."

Lieke Martens en Shanice van de Sanden tijdens een training van Oranje ANP

Ook oud-voetballer en NOS-analist Pierre van Hooijdonk ziet dat het vrouwenvoetbal in de lift zit. "Het zijn echt idolen voor veel jonge meiden. Die populariteit gaat met een bepaalde snelheid, maar als je het WK niet haalt, neemt die snelheid wel wat af."

Daar is Van de Ven niet zo bang voor. "Iedereen heeft gezien hoe groot de potentie is van het vrouwenvoetbal. Natuurlijk moeten we naar het WK, maar de populariteit van vrouwenvoetbal hangt niet af van wel of niet het WK halen. Die trein dendert toch wel door."

Na de 3-0 zege in de eerste wedstrijd afgelopen vrijdag, kan het eigenlijk niet meer fout gaan voor Oranje. "Nederland moet gewoon naar het WK", aldus Van Hooijdonk. "Het levert sommige speelsters misschien een leuke transfer op naar een gerenommeerde club. Plus extra aandacht. En dat verdienen die meiden ook."

STER reclame