'Motor Van de Beek moet altijd spelen bij Ajax'

tijd van publicatie
NOS

Donny van de Beek is - hoewel hij geen vaste waarde is - de "motor" van Ajax, de "opgeleefde" Luuk de Jong moet PSV trouw blijven en de duels van de clubs van dat tweetal kunnen wel wat meer spanning gebruiken.

Dat zijn de voornaamste conclusies die de analisten van Studio Voetbal trekken na de twaalfde speelronde van de eredivisie. PSV had weinig problemen met De Graafschap (1-4) en Ajax won kinderlijk eenvoudig bij Excelsior (1-7).

Donny van de Beek wordt door de gasten aangewezen als de man van de wedstrijd bij het eenzijdige duel Excelsior-Ajax. "Hij heeft scorend vermogen en is een moderne middenvelder. Hij is anders dan de andere middenvelders bij Ajax", zegt Pierre van Hooijdonk, daarmee een vergelijking trekkend met bijvoorbeeld Dusan Tadic en Hakim Ziyech.

"Dat komt vooral tot uiting in zijn loopvermogen. Ik vind dat hij altijd moet spelen, ongeacht de tegenstander."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Van de Beek lijkt op Klaassen en is de motor van Ajax'
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De scores die Ajax en PSV neerzetten en de manier waarop zij met regelmaat hun duels winnen, baart de gasten zorgen. "Het is heel leuk om aan te vallen, maar het is niet wat wij willen. Wij willen strijd en wedstrijden zien", aldus Van Hooijdonk.

Hij krijgt bijval van Daphne Koster. "Matthijs de Ligt gaf aan dat hij geen prikkel had ervaren", aldus Koster. "Het ging met twee vingers in de neus. En dat is misschien leuk voor een keer, maar niet iedere keer."

Onderaan

Was Ajax nou zo goed, of Excelsior zo matig? "Verdedigend stond het bij Excelsior vorig jaar beter onder Mitchell van der Gaag", aldus Vermeulen. "Het is een heel slecht elftal. Ik heb hun programma bekeken en als ze zo doorgaan, staan ze met de winterstop onderaan."

Van der Vaart met een knipoog. "Die coach is toch fysio? Ik heb nog nooit een fysio gehad die verstand van voetbal had..."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'De Jong heeft veel vertrouwen van Van Bommel gekregen'
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bij Ajax was Van de Beek de grote man, bij PSV was dat Luuk de Jong, die opnieuw twee keer doel trof. En dat terwijl hij ook moeilijke tijden heeft gekend in Eindhoven en een afscheid aanstaande leek.

'Het geld weerstaan'

"Hij is veel beter gaan spelen en heeft veel vertrouwen gekregen van Mark van Bommel. Hij kon naar Mexico, Bordeaux werd genoemd, maar Van Bommel zei dat hij moest blijven omdat hij belangrijk voor hem is", aldus Vermeulen. "En het elftal eromheen is gewoon heel sterk."

Gaat De Jong, 28 jaar oud inmiddels, het nogmaals in het buitenland proberen? "Door zijn fysiek wint hij hier al zijn duels, maar in Engeland niet. En daar komt hij snelheid tekort", aldus Vermeulen. Koster: "Ik zou het niet doen en lekker in Nederland blijven. Als hij het geld kan weerstaan. Hier heeft hij het vertrouwen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Miedema's kracht in de zestienmeter, soms te voorspelbaar'

De Nederlandse voetbalsters hebben eveneens de wind in de zeilen. Na de 3-0 zege afgelopen vrijdag op Zwitserland oogt de tweede wedstrijd dinsdag in Schaffhausen als een formaliteit. Daphne Koster, zelf oud-international, was hooguit verrast dat vrijdag Vivianne Miedema in de spits stond bij Oranje.

'Oranje is titelkandidaat'

"Ik vond het wel verrassend dat zij speelde", aldus Koster. "Haar kracht ligt in het zestienmetergebied, maar ze krijgt de ballen te ver van het doel. Daardoor is het nu soms te voorspelbaar. Ik zou Beerensteyn hebben gekozen omdat zij zoveel heeft gebracht."

Koster is ervan overtuigd dat Oranje het WK gaat halen en verwacht ook dat de ploeg van Sarina Wiegman komende zomer in Frankrijk opnieuw zal schitteren. "Oranje is titelkandidaat. Er zitten altijd Europese landen bij de laatste vier en Nederland is een van de beste Europese landen."

STER Reclame