Foto van een gevonden naald in aardbeien die de politie vrijgaf Queensland Police

Australische vrouw opgepakt voor het steken van naalden in aardbeien

tijd van publicatie Aangepast

De Australische politie heeft een 50-jarige vrouw gearresteerd die ervan wordt verdacht naalden in aardbeien te hebben verstopt. Het onderzoeksteam kwam haar op het spoor na uitgebreid onderzoek in de staat Queensland.

De naalden in aardbeien en ander fruit hielden Australië in september in hun greep. Volgens de premier van Queensland probeerde "iemand de industrie te saboteren door levens van baby's, kinderen en gezinnen in gevaar te brengen".

De bakjes aardbeien met naalden werden in het hele land gevonden. Ook werden er naalden aangetroffen in een appel en een banaan. In totaal ging het om rond de 100 meldingen, maar in veel gevallen was sprake van vals alarm.

Waarom juist deze vrouw nu is aangehouden, is nog niet bekend, zegt correspondent Robert Portier. "Ze wordt pas morgen voorgeleid, dan horen we mogelijk meer."

Beloning

De laatste tijd zijn er geen naalden meer in fruit aangetroffen. "Misschien heeft dat te maken met de nieuwe wet die de overheid razendsnel heeft aangenomen, waardoor de straffen voor knoeien met fruit zijn verhoogd naar 15 jaar cel", zegt Portier.

Ook de enorme aandacht die er voor de naalden was, heeft de dader mogelijk afgeschrikt, zegt Portier. "Kranten stonden er vol van. En er is een beloning uitgeloofd van omgerekend 60.000 euro voor informatie." Of die beloning door een tipgever kan worden opgeëist, is nog niet bekend.

Veel van hen hebben inmiddels een metaaldetector aangeschaft.

Boeren nemen geen halve maatregelen om de naalden te kunnen ontdekken

Voor de fruitindustrie was de hele kwestie een ramp. "Het was op het hoogtepunt van het aardbeienseizoen en van de ene op de andere dag werd er niets meer verkocht. De prijs is gehalveerd", zegt Portier.

"Fruittelers moeten nu het vertrouwen van de consument terugwinnen. Veel van hen hebben inmiddels een metaaldetector aangeschaft, zodat ze in ieder geval zeker weten dat het fruit schoon hun terrein verlaat."

Ook is volgens Portier de onbevangenheid weg. "Het gaat wel even duren voor mensen weer onbevangen in een aardbei happen. Dat geldt ook voor mijzelf. Ik heb jonge kinderen en ik geef ze alleen aardbeien die ik eerst in vier stukjes heb gesneden zodat ik zeker weet dat er niets mee aan de hand is."

Grap

Eind september werd een jonge jongen opgepakt. Hij gaf toe dat hij voor de grap naalden in aardbeien had gestoken. Zijn leeftijd is niet bekendgemaakt. Hij kreeg er behoorlijk van langs van de Australische premier Scott Morrison.

Hieronder de reactie van de premier op de daad van de jongen:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Je bent een lafaard'

STER Reclame