Ferrari-coureur Sebastian Vettel AFP

Voor Sebastian Vettel heeft de kwalificatie voor de Grand Prix van Brazilië nog een vervelend staartje gekregen. De Duitse coureur weigerde tijdens het tweede deel van de kwalificatie op de weegbrug de motor van zijn Ferrari uit te zetten. Dat is verplicht. De wedstrijdleiding gaf hem na afloop een boete van 25.000 euro en een reprimande.

Vettel ontsnapte aan een gridstraf. "Hij negeert bevelen, maakt wegwerpgebaren, rijdt een pylon om en bruuskeert de wedstrijdleiding", zegt Formule 1-verslaggever Louis Dekker over het incident. "De weging is een steekproef. Die kwam op een voor hem vervelend moment, maar Vettel staat niet boven de wet."

Rare actie Hamilton

Vettel eindigde in de kwalificatie als tweede achter de Britse wereldkampioen Lewis Hamilton, die ook een vreemde actie had tijdens de strijd om polepositie. De Rus van Sergej Sirotkin van Williams kon een botsing met Hamilton ternauwernood vermijden. De Brit bracht met een uitwijkmanoeuvre de aanstormende Rus in gevaar.

"Andere coureurs zijn voor minder op hun vingers getikt", beoordeelde Dekker de actie van Hamilton. "Hij leek er niet helemaal bij. Hij is net kampioen geworden, dat zal zijn scherpte beïnvloeden."

De wedstrijdleiding liet het voorval passeren. Hamilton start zondag voor de 82ste keer van pole.

STER reclame