Babe Ruth en Elvis Presley Publiek Domein / ANP (bewerking NOS)

President Trump heeft besloten de Medal of Freedom toe te kennen aan Elvis Presley en de legendarische honkballer Babe Ruth. Ook de Amerikaanse opperrechter Antonin Scalia krijgt de hoge presidentiële onderscheiding postuum uitgereikt.

Elvis Presley, de koning van de rock-'n-roll, stierf in 1977, 42 jaar oud. George Herman 'Babe' Ruth vestigde een record met 60 homeruns in één seizoen, dat 35 jaar standhield in de Amerikaanse honkbalcompetitie. Hij overleed 70 jaar geleden.

De Medal of Freedom wordt door of namens de president uitgereikt, aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van de veiligheid, cultuur of op een ander betekenisvol terrein. Het is niet ongebruikelijk dat de onderscheiding postuum wordt toegekend. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de vermoorde president John F. Kennedy.

Meestal wordt de onderscheiding rond 4 juli uitgereikt, ter gelegenheid van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, maar de president kan daarvan afwijken.

Miriam Adelson en haar man bij inauguratie van Donald Trump EPA

Ook de Amerikaans-Israëlische weldoenster en sponsor van de Republikeinse Partij Miriam Adelson krijgt de presidentiële medaille volgende week in het Witte Huis omgehangen. Ze doneert samen met haar man, de steenrijke casinomagnaat Sheldon Adelson, geld aan medische onderzoekscentra. Haar geld gaat ook naar joodse scholen. Adelson is ook de uitgever van de in Israël verschijnende krant Hayom.

Een van de andere medailles is voor de Republikeinse senator Orrin Hatch uit Utah, die volgend jaar na ruim veertig jaar de Senaat verlaat.

De Medal of Freedom wordt niet alleen geregeld postuum toegekend, maar kan ook meerdere keren aan dezelfde persoon worden gegeven, zoals gebeurde bij de econoom John Kenneth Galbraith en de voormalige hoogste militair Colin Powell.

Aan het eind van zijn presidentschap onderscheidde Barack Obama zijn vice-president met een speciale Medal of Freedom met Distinctie, waar Biden verrast en ontroerd op reageerde.

Daags voor hun vertrek uit het Witte Huis bedankte Obama Biden met een speciale Medal of Freedom EPA

STER reclame