Kinderen gaan met Sint Maarten met hun lampion langs de deuren op IJburg
NOS Nieuws

Sint-Maarten kan vandaag zijn, heb jij al snoepgoed in huis?

Heb jij al snoepgoed in huis voor kinderen die vanavond met hun lampion voor je deur staan? Sint-Maarten, 11 november, is pas morgen, maar vanwege de zondagsrust zou het zomaar kunnen dat kinderen vandaag al hun liedjes komen zingen.

Er is geen richtlijn, in de meeste gevallen beslissen basisscholen met de plaatselijke middenstand op welke dag de kinderen langs de deuren gaan. Winkeliers zijn bij kinderen populaire plekken om te gaan zingen, omdat zij daar vaak veel snoep krijgen. Supermarkten kunnen meer omzet draaien met de verkoop van snoepgoed. En zo kan de viering van straat tot straat en van wijk tot wijk verschillen.

Media in Noord-Nederland roepen mensen al dagen op om te laten weten op welke dag zij Sint-Maarten vieren. In Overijssel en Drenthe vieren de meeste plaatsen op zondag Sint-Maarten, blijkt uit inventarisaties van de regionale media, terwijl de zaterdag het populairst in de provincies Groningen en Friesland is.

Maar dan nog kan het per plaats en zelfs per wijk verschillen. Neem de stad Groningen. Vandaag gaan kinderen in de wijk Helpman met lampionnen langs de deuren, terwijl de binnenstad op maandag 12 november snoep uitdeelt. En in de Oranjebuurt wordt gewoon morgen, op 11 november, gelopen.

Feestdagen op zondag

Net als Sint-Maarten zijn andere feestdagen die op een vaste dag vallen ook wel eens op een zondag. Feestdagen werden vroeger regelmatig verschoven als die op zondagen vielen. Verschuiven doen we nog steeds met Koningsdag, de verjaardag van koning Willem-Alexander. Dagen als Dodenherdenking en Bevrijdingsdag worden altijd op respectievelijk 4 en 5 mei gevierd, ook als die op zondagen vallen.

De verwarring rondom Sint-Maarten op zondag is niet nieuw. Het Nieuwsblad van het Noorden schreef er in 1979 bijvoorbeeld al over.

Onduidelijkheid over de Sint-Maarten viering brengt wel één voordeel met zich mee. Vooral voor kinderen die gek op snoep zijn: zij kunnen drie avonden langs de deuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl