Spelers van River Plate juichen na een doelpunt in de derby tegen Boca Juniors op 23 september van dit jaar
NOS Voetbal

Superclásico Boca Juniors-River Plate: moeder aller voetbalgevechten

De wedstrijd prijkt bovenaan de lijst '50 sporting things you must do before you die' die The Guardian in 2004 opstelde: de strijd tussen de Argentijnse rivalen Boca Juniors en River Plate. Dat Boca en River elkaar - voor het eerst - over twee duels treffen in de finale van de Copa Libertadores maakt de strijd misschien wel aantrekkelijker en meer beladen dan ooit.

"De derby in Buenos Aires maakt de Old Firm (Derby van Glasgow: Celtic-Rangers, red.) tot een speelkwartier op een basisschool", schrijft The Guardian. "De wedstrijd is een mix van kleur, herrie en energie."

Sjoerd Mossou, journalist bij het Algemeen Dagblad en regelmatig gast bij Studio Voetbal, droomde er naar eigen zeggen in zijn jeugd van de wedstrijd bij te wonen. In 2013 ging zijn wens in vervulling. En dat smaakte kennelijk naar meer, want begin dit jaar bezocht hij de Superclásico opnieuw.

"Argentinië is mijn favoriete voetballand en dit is voor mij de ultieme wedstrijd. Die moest en zou worden afgevinkt. Ik ben weleens bij Fenerbahçe tegen Galatasaray geweest, maar Boca-River sloeg echt álles...", aldus Mossou.

"Uren van tevoren zit het stadion al vol en tijdens de wedstrijd is het voortdurend een zee van kabaal. Iedereen gaat to-taal uit zijn plaat. Beide supportersgroepen zijn enorm passioneel. Boca is de club van het volk, River is meer van de middenstand en de rijken."

Boca en River werden beide opgericht in het arme stadsdeel La Boca, maar River Plate besloot te verhuizen naar het welvarende deel van de stad, Nuñez. Het klassenverschil is een van de voornaamste oorzaken van de haat en nijd.

Taxicircuit

Mossou bezocht de wedstrijd in 2013 in het stadion van River Plate en begin dit jaar in Mendoza, de stad waarnaar voor de Supercup werd uitgeweken uit vrees voor rellen. "Kaartjes regel je daar via het informele circuit: bijvoorbeeld via het taxicircuit en hotels", aldus Mossou.

"Een gouden tip is om met een gids te gaan; dan heb je in ieder geval de zekerheid dat je een echt kaartje hebt. Wat mijn kaartje kostte? Ik meen zo rond de honderd euro. Maar dat betaal je voor een potje in de Premier League op de zwarte markt ook al snel."

  • Getty Images
    Stadion La Bombonera van Boca Juniors
  • EPA
    Spelers van River Plate verlaten het veld door een tunnel van politieschermen

Volgens een onderzoek dat de Argentijnse krant La Nacion deed, is bijna driekwart van alle Argentijnse voetbalfans aanhanger van Boca, dan wel River. "In aanloop naar de wedstrijd gaat het dan ook over niks anders", aldus Mossou.

"De héle stad voel je ernaar toeleven. Op elke hoek van de stad zie je ook graffiti van een van de clubs of van Maradona (ex-speler en groot fan van Boca, red.). Dat kun je je niet voorstellen als je in Europa woont. Die hele stad is voetbal; in totaal spelen er zo'n dertig clubs. En stadions delen, daar doen ze daar niet aan."

Ronald Koeman in het stadion van Boca Juniors

Vandaag om 21.00 uur wordt de eerste wedstrijd gespeeld in La Bombonera, de thuisbasis van Boca Juniors. Het iconische stadion is een ware bezienswaardigheid en ook bondscoach Ronald Koeman keek onlangs bij een bezoekje zijn ogen uit.

"La Bombonera is het gaafste voetbalstadion ter wereld. Krankzinnig. Het is asymmetrisch: je hebt drie grote, steile tribunes en een soort flat aan de lange zijde", aldus Mossou. "Er zijn discussies over een nieuw stadion, maar daar is veel weerstand tegen. Daar steekt de weerstand bij Feyenoord heel schril bij af, kan ik je vertellen... Dan komen er echt veldslagen, want La Bombonera is heilig."

River Plate speelt in El Monumental, het stadion waar Oranje in 1978 de WK-finale verloor van Argentinië.

  • EPA
    La Bombonera tijdens een Superclásico in 2015
  • AFP
    Fans van River Plate tijdens de Copa Libertadores van 2017
  • AFP
    Diego Maradona siert de gebouwen rondom het stadion van Boca Juniors
  • AFP
    Fans verzamelden zich dagen voor de finale al bij het stadion
  • AFP
    Carlos Tévez in het shirt van Boca Juniors

Mossou overwoog een poging te doen naar deze memorabele editie van de Superclásico te gaan, maar dat paste niet in zijn schema. "Maar ik ga de wedstrijd zéker kijken en voor de tweede hebben we zelfs een heel avondje gepland, met bier en bitterballen", aldus Mossou.

"Argentijns voetbal is zo rauw. Het is een soort combinatie van Engels, Italiaans en Zuid-Amerikaans voetbal. De historie van het Engelse voetbal, de hartstocht van Italië en de chaos van Zuid-Amerika."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl