Timothy Petersen in duel met Aykhan Mamayev AFP

Olympische Spelen nog ver weg voor karateka's

time icon

Alle Nederlanders zijn uitgeschakeld bij de WK karate. Het Nederlandse vrouwenteam Kumite verloor in de tweede ronde van Iran. Ook de herkansingsronde daarna, tegen Japan, werd verloren.

In de eerste ronde werd nog gewonnen van Bulgarije. De WK was een belangrijke graadmeter richting de Olympische Spelen van 2020 in Japan. Daar staat karate voor het eerst op de agenda.

Vooraf was gehoopt op een aantal goede klasseringen. Tyron Lardy (+84kg), die dit jaar brons won op de EK, vloog er in de eerste ronde al uit. En ook Timothy Petersen, winnaar van brons bij de German Open, kwam niet ver. Na de eerste ronde te zijn vrijgeloot verloor hij in de tweede ronde van de Colombiaan Sinisterra.

Olympische Spelen wordt moeilijk

Het wordt een hele klus voor een Nederlandse karateka om zich te kwalificeren voor de Spelen.

Karate kent twee wedstrijdvormen: Kata (een patroon van bewegingen) en Kumite (vechten). Beide vormen worden olympisch maar juist bij Kumite, het onderdeel waar de Nederlanders het best in zijn, is het moeilijker om je te kwalificeren voor de Spelen.

Om tegemoet te komen aan de eisen van het IOC zijn de twee lichtste en de twee zwaarste gewichtscategorie├źn samengevoegd. In Tokio wordt straks in drie gewichtsklasses gestreden om de medailles in plaats van de gebruikelijke vijf. Alleen de beste tien karateka's in iedere categorie kunnen naar de Spelen.

Op dit moment is Timothy Petersen de hoogstgekwalificeerde karateka op de olympische ranglijst op plek 41. De weg tot Tokio is nog lang, maar een goede prestatie op de WK had de sporters een boost kunnen geven. En dat is nu niet gebeurd.

STER Reclame