Patrick Roest
NOS Schaatsen

Roest met Kramer in achtervolgingsploeg, Schouten rijdt massastart

Patrick Roest, de grote winnaar van de kwalificatiewedstrijden voor de eerste wereldbekers, is door schaatsbond KNSB zoals verwacht geselecteerd voor de ploegenachtervolging.

Ook Sven Kramer en Marcel Bosker maken in beide wereldbekers deel uit van de achtervolgingsploeg bij de mannen. Douwe de Vries zit alleen bij de eerste wereldbeker in de selectie.

Twee wereldbekers in Japan

Over een week (16 tot en met 18 november) wordt in het Japanse Obihiro de eerste wereldbekerwedstrijd van het jaar gehouden. Een week later (23 tot en met 25 november) zijn de wedstrijden op de buitenbaan van Tomakomai.

De vrouwenploeg bestaat beide weekeinden uit Antoinette de Jong, die ook vier individuele afstanden rijdt, Ireen Wüst, Lotte van Beek en Joy Beune.

Bekijk hier welke schaatsers zich op de traditionele afstanden hebben geplaatst voor de eerste wereldbeker:

Op de massastart voor vrouwen is Irene Schouten door de selectiecommissie van de KNSB geselecteerd, ondanks het feit dat zij zich op geen enkele individuele afstand wist te plaatsen. Melissa Wijfje, die drie afstanden rijdt, rijdt de mini-marathon ook.

De keuze voor Schouten heeft te maken met de selectiecriteria voor de wereldkampioenschappen. Om op de WK te mogen rijden op de massastart moet een schaatser in de top-24 staan van het klassement, dat wordt opgemaakt na slechts drie wereldbekerwedstrijden.

Irene Schouten

Schouten is een specialiste op het onderdeel. In 2015 werd ze wereldkampioene, eerder dit jaar veroverde ze in Pyeongchang olympisch brons.

Bij de mannen rijden Chris Huizinga en Simon Schouten de massastart tijdens de eerste twee wereldbekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl