Bas Dost ANP

Wat staat Marcel Keizer allemaal te wachten bij Sporting Portugal?

time icon

Marcel Keizer begint maandag aan zijn avontuur bij Sporting Portugal. De voormalig trainer van Ajax heeft in Lissabon een contract getekend voor tweeënhalf jaar.

Sporting Portugal is allesbehalve een rustige, stabiele club. Trainers komen en gaan. Soms al na negen dagen. Supporters vallen hun eigen spelers aan en voorzitters doen de meest vreemde dingen. Sporting Portugal is geen doorsneeclub. Wat staat Keizer eigenlijk allemaal te wachten in Lissabon?

Mei 2018: Een van de hooligans van Sporting wordt ingerekend na de aanval op het traininsgcentrum EPA

Twee Nederlanders

Keizer treft twee Nederlanders aan in zijn selectie in Lissabon: Bas Dost en Luc Castaignos. Ook oud-Ajacied Nemanja Gudelj staat op het trainingsveld. De Serviër keerde afgelopen zomer terug naar Europa na anderhalf jaar in de Chinese competitie.

Dost speelt sinds de zomer van 2016 voor Sporting en maakte 73 goals in 95 wedstrijden. Een gemiddelde van bijna 0,8 doelpunt per duel.

In zijn eerste jaar in Portugal werd Dost bijna Europees topscorer met 34 goals in een seizoen, maar de foto van zijn hoofdwond maakte misschien nog wel meer indruk in Nederland. In mei 2018 werden Dost en zijn collega-spelers op het trainingsveld aangevallen door een groep hooligans.

Ook Castaignos trok in 2016 naar Lissabon, maar vervult een beduidend minder grote rol. In het eerste jaar speelde hij weinig, waarna de spits een jaar bij Vitesse speelde. Dit seizoen moet hij zich in de competitie vooralsnog tevreden stellen met drie invalbeurten.

Mei 2018: Bas Dost heeft een hoofdwond opgelopen door de aanval van de supporters ojogo.pt

Veel verschillende trainers

De vooruitzichten van een trainer bij Sporting zijn niet al te rooskleurig. In de afgelopen acht seizoenen, sinds jaargang 2010/2011, versleet de club dertien trainers. Een aantal van hen werkte als interim, maar velen strandden na minder dan een seizoen.

De Belg Frank Vercauteren zat een kleine zeventig dagen op de bank. Na elf duels met maar twee zeges moest hij zijn koffers pakken. Vercauterens opvolgers maakten hun seizoenen wel af en daarna leidde Jorge Jesus de club drie jaar lang, maar kampioen wist de Portugees niet te worden.

Sinds Jesus' vertrek begin juni staat de teller echter alweer op drie. De Serviër Sinisa Mihajlovic kon na negen dagen inrukken, interim-voorzitter Sousa Cintra wilde direct van hem af. Mihajlovics opvolger José Peseiro hield het ook maar vier maanden vol. Nu mag Keizer het dus proberen.

Marcel Keizer als trainer bij Ajax ANP

Fanatieke supporters

Sporting Portugal kent een grote schare fanatieke supporters. Een deel van hen gaat soms door alle grenzen heen: op 15 mei bestormden vijftig gemaskerde hooligans met knuppels en fakkels het trainingscomplex van Sporting. De boel werd kort en klein geslagen en ook de trainer en spelers werden aangevallen, onder wie Bas Dost.

Het was 'de zwartste dag in de geschiedenis van Sporting Portugal', zo schreef de Portugese sportkrant A Bola. Toenmalig voorzitter Bruno de Carvalho werd als kwade genius gezien vanwege zijn voortdurende opruiende en kritische uitspraken over de ploeg, die een teleurstellend seizoen kende.

Supporters van Sporting komen bijeen om steun te betuigen aan Bas Dost na aanval op trainingscentrum Twitter @SCPAdeptos1906

Clubarts als voorzitter

Keizer zal zich gelukkig prijzen dat de omstreden voorzitter Bruno de Carvalho een maand na de aanval op het trainingscomplex werd weggestuurd door de club. Hij werd in september opgevolgd door Frederico Varandas, die zijn functie als clubarts van Sporting vanwege de chaos bij de club in de zomer had neergelegd.

"Dit is de grootste missie van mijn leven", sprak de 39-jarige Varandas bij zijn aanstelling. De arts, die ook voor het Portugese leger werkt en in 2008 een half jaar naar Afghanistan werd uitgezonden, moet de rust weer terugbrengen bij Sporting.

Twaalf nationaliteiten

De selectie telt, naast Nederlands en Servisch, liefst twaalf nationaliteiten. Niet Portugal, maar Brazilië is hofleverancier met zes spelers.

Slechts vijf Portugezen maken deel uit van de selectie. De grote ster van Sporting is ook een Portugees: Luís Carlos Almeida da Cunha, voetbalnaam Nani.

Keizer moet zijn tactiek daarnaast uitleggen aan onder anderen twee spelers uit Frankrijk en Argentinië, een Italiaan, een Ghanees, een Uruguayaan, een Malinees, een Macedoniër en een Colombiaan.

2016: Nani in het shirt van Portugal Pro Shots

Sporting draait niet slecht

Het voert te ver om te zeggen dat Keizer bij Sporting in een gespreid bedje terechtkomt, maar na alle drama van vorig seizoen doet de ploeg het dit seizoen helemaal niet zo slecht. In de Portugese competitie staat Sporting met negentien punten uit negen duels op de derde plek, op twee punten van koploper FC Porto.

Ook in de Europa League staat Sporting er aardig voor: na het 0-0 gelijkspel bij Arsenal van donderdag staat de club tweede in de groep, met goede vooruitzichten op overwintering.

Alleen het Portugese bekertoernooi is al voorbij na een pijnlijke 2-1 nederlaag, anderhalve week geleden, tegen Estoril uit de tweede divisie. Die nederlaag leidde tot het vertrek van Keizers voorganger José Peseiro.

STER Reclame