1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Voetbal

Oranje-spits Miedema: 'Aan onze stand verplicht het WK te halen'

'Wij zijn zeker favoriet'

Een misverstand, noemde Lineth Beerensteyn de nederlaag in Noorwegen, waardoor de Oranjevrouwen directe kwalificatie voor het WK voetbal van volgend jaar verspeelden. We hebben het zelf verprutst, stak sterspeelster Lieke Martens begin september de hand in eigen boezem.

Maar na het treuren werd snel een nieuwe weg ingeslagen: die van de ontsnappingsroute, de play-offs. En na de eliminatie van Denemarken staan de voetbalsters nu voor een dubbele finale tegen Zwitserland, te beginnen vanavond in Utrecht.

Nog twee wedstrijden zijn ze verwijderd van het mondiale eindtoernooi, waar Nederland als Europees kampioen eigenlijk niet mag ontbreken. "We zijn het aan onze stand verplicht", constateert Vivianne Miedema zonder spoor van gêne. "Het maakt niet uit hoe, als we het WK maar halen."

Op de bank

Aan de vorm van de spits van Arsenal en Oranje zal het niet liggen. Ze was niet helemaal fit toen er afgerekend moest worden met Denemarken en dus begon Miedema die beide duels op de bank. Ze zag Bayern München-aanvalster Beerensteyn de honneurs op voorbeeldige wijze waarnemen. Maar nu is het haar beurt weer. Normaal gesproken...

Miedema scoort erop los, maar gaat ze ook spelen?

"Het is aan de bondscoach om de keuze te maken", reageert de 66-voudig international met 51 Oranje-goals op haar naam diplomatiek. "Maar als ík bondscoach zou zijn, zou ik spelers op het veld willen hebben die in vorm zijn. En ik heb de afgelopen weken laten zien waartoe ik in staat ben. Bijna elke bal vliegt erin."

Mede dankzij Miedema's elf treffers en vijf assists staat Arsenal na zeven competitieronden fier aan kop in de Engelse Super League. In het bekertoernooi leverde de 22-jarige Hoogeveense bovendien ook een hattrick af.

Dromen van De Kuip

Dat biedt geen garantie voor de wedstrijden tegen Zwitserland, dat als nummer achttien op de FIFA-ladder tien plaatsten lager staat dan Oranje, maar vertrouwen geeft het wel. Zoals ook de fans blijk hebben gegeven van optimisme: de Galgenwaard, het strijdtoneel voor het eerste duel, was binnen een halfuur uitverkocht.

ANP
Lineth Beerensteyn en Vivianne Miedema op de training van Oranje

Dat enthousiasme van de supporters doet Miedema stilletjes dromen van een volgende stap. "Helaas hebben wij daar geen stem in, anders had ik al lang met Oranje in De Kuip gespeeld", aldus de Feyenoord-aanhangster. "Het zou mooi zijn als we ons plaatsen voor het WK en dan volgend jaar een 'uitzwaaiwedstrijd' spelen in De Kuip of de Johan Cruijff Arena."

Favoriet

Maar ze weet ook van de beer en de huid. Te vroeg juichen is uit den boze. Want hoewel Zwitserland het moet stellen zonder de geschorste goaltjesdief Ramona Bachmann en de geblesseerde recordinternational Lara Dickenmann moet er nog minstens twee keer negentig minuten gevoetbald worden.

"Wij zijn favoriet", beseft Miedema. "Daar komt een bepaalde druk bij kijken. Maar dat zijn we inmiddels wel gewend."

ANP
Lieke Martens drinkt op de training van Oranje

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl