ANP

Goedemorgen! Vandaag horen 34 Friezen of ze straf krijgen voor het blokkeren van de snelweg A7 bij Joure en de Oranjevrouwen spelen de thuiswedstrijd tegen Zwitserland in de play-offs voor de kwalificatie van het WK voetbal.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Het blijft zo goed als droog. De zon laat zich nu en dan zien en het wordt 14 graden. Het weekend verloopt wisselvallig en ook maandag is het nog niet droog. Met 13 graden blijft het vrij zacht.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechter doet uitspraak tegen de 34 Friezen die vorig jaar tijdens de sinterklaasintocht de snelweg A7 blokkeerden. Ze hielden de actievoerders tegen die wilden demonstreren tegen Zwarte Piet.
  • Hulpdiensten uit Nederland, België en Duitsland houden in Aken een grote oefening. Op het station Aken West wordt nagebootst hoe een goederentrein, tijdens het rangeren, op een personentrein botst. Zo'n 450 hulpverleners doen eraan mee.
  • Vanavond spelen de Oranjevrouwen de eerste play-off voor de kwalificatie van het WK voetbal. Om 20.00 uur ontvangt Nederland de voetbalsters van Zwitserland in de Galgenwaard in Utrecht.

Wat heb je gemist?

Het Witte Huis heeft een video verspreid met in de hoofdrol CNN-journalist Jim Acosta, die waarschijnlijk is gemanipuleerd. Dat melden Amerikaanse media, die beeldexperts naar het filmpje lieten kijken.

Acosta moest zijn perskaart inleveren nadat hij president Trump vragen bleef stellen tijdens een persconferentie. Die wilde geen vragen meer beantwoorden, maar de CNN-journalist wilde de microfoon niet doorgeven. Volgens het Witte Huis raakte Acosta vervolgens een stagiaire die de microfoon van de journalist wilde afpakken op een ongepaste manier aan.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een rolstoel van de in maart overleden natuurkundige Stephen Hawking heeft op een veiling 340.000 euro opgeleverd. De waarde van de rolstoel uit 1988 werd eerder geschat op 10.000 tot 15.000 euro.

De geveilde rolstoel van Stephen Hawking uit 1988 EPA

Ook andere spullen van de Britse theoretisch natuurkundige zijn geveild. Zo leverde zijn proefschrift uit 1965 over de oorsprong van het heelal 670.000 euro op. Dat was ruim drie keer zoveel als verwacht. In totaal bracht de veiling ruim 2 miljoen euro op.

Hele fijne dag!

STER reclame