Het Internationaal Atoomenergie Agentschap vreest dat het reactorvat van reactor 2 van de Fukushima I-centrale beschadigd is geraakt bij de explosie van gisteren. Gistermiddag was er bij het vat een waterstofexplosie, die mogelijk schade heeft aangericht.

Hoogleraar en energiedeskundige Wim Turkenburg, van de universiteit Utrecht, denkt dat hierdoor het ongeval met de Japanse kerncentrales in de schaal van nucleaire incidenten valt in de één na hoogste categorie. De schaal gaat van 1 tot 7. 7 is te vergelijken met Tsjernobyl.

"Japan zei drie dagen geleden dat het ongeval geschat werd op schaal 4, maar met de radioactiviteit die naar buiten is gekomen en het lekke vat in reactor 2, lijkt me dat het nu schaal 6 is. Ook deskundigen in Frankrijk schatten de situatie nu in op schaal 6."

Water lekt weg

Het lek in het reactorvat zorgt er volgens Turkenburg voor dat water kan weglekken in het gebouw. Daardoor moeten medewerkers van de kerncentrale steeds opnieuw water in de reactor pompen.

Positief nieuws is volgens hem dat het IAEA meldt dat het stralingsniveau bij de Fukushima-kerncentrale vandaag is gedaald. Na een explosie gisteravond leek de toestand snel kritiek te worden; per uur kwam er meer radioactiviteit vrij dan waaraan een mens in een jaar mag worden blootgesteld.

Na de explosie gisteravond en de toegenomen straling zijn 150 mensen onderzocht op radioactieve besmetting. Bij 23 mensen zijn maatregelen genomen om ze te ontsmetten.

Brand

Er zijn nu problemen met de koeling van alle zes reactoren. De temperatuur in de reactoren 5 en 6 lijkt ook te stijgen.

Naast de explosie gisteravond was er vanmorgen bij een andere reactor brand uitgebroken. Het vuur was binnen twee uur onder controle. Het IAEA onderzoekt nog wat de oorzaak en gevolgen daarvan zijn.

In drie reactoren wordt nu zeewater gepompt om een meltdown te voorkomen. Volgens de Japanse regering verloopt dat vooralsnog goed.

Evacuaties

De bevolking in een straal van 20 kilometer rond de centrale is geëvacueerd. Mensen buiten die zone, tot 30 kilometer van de centrale, moeten binnen blijven. Er zijn berichten dat ook de werknemers die zijn achtergebleven in de centrale snel weg moeten.

Zo'n 200.000 omwonenden dichter bij de centrale werden al eerder geëvacueerd.

In Tokio is een hogere radioactiviteit gemeten dan normaal, maar er zou geen gevaar zijn voor de volksgezondheid.

STER reclame