Aan dood ontsnapte De Jongh: 'Ik had daar niet langer moeten liggen'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Aan dood ontsnapte De Jongh: 'Ik had daar niet langer moeten liggen'

Hij zit er nog, Steven de Jongh. Aan de eettafel in zijn huis doet hij ontspannen zijn verhaal. Aan bijna niets is te merken dat hij nog geen maand geleden aan de dood is ontsnapt.

"Ik was al vrij onderkoeld toen ik gevonden werd. Een half uur later is het hard gaan regenen. Ik had daar niet veel langer moeten liggen, dat is wel zeker", zegt De Jongh in een interview met NOS-verslaggever Han Kock.

Zoektocht vol paniek en angst

Het gebeurde maandag 15 oktober. De dag waarop de oud-renner zijn vakantiehuis in Spanje verliet voor een trainingsrit rond La Ganga en uren later gewond en buiten bewustzijn in een greppel werd gevonden. Over wat er die dag precies is gebeurd tasten zowel De Jongh als de politie nog steeds in het duister.

Ongerust geworden omdat haar man niets van zich liet horen, sloeg zijn vrouw Renée Meijer 's middags alarm. Ze pakte de auto en ging zoeken. Ondertussen belde ze de lokale ziekenhuizen met de vraag of daar een meneer De Jongh lag. "Voor mij waren er twee opties: of hij lag buiten bewustzijn langs de weg, of hij was dood."

Steven de Jongh nadat hij is gevonden NOS

Mede dankzij het snelle handelen van zijn vrouw, de hulp van andere renners zoals Robert Gesink en Alberto Contador, de locatiegegevens van de wieler-app Strava en de kracht van sociale media werd De Jongh gevonden. Net op tijd.

"Het toont wel aan hoe hecht de wielergemeenschap is", aldus De Jongh. "Dat doet wel veel met me, hoor."

STER Reclame