Slachtoffers van Islamitische Staat in de buurt van Tikrit, Irak
NOS Nieuws

Deze Belg probeert miljoen vermisten in Irak te identificeren

Van het kalifaat van IS is bijna niets meer over, maar de gevolgen van het geweld zullen nog lang zichtbaar zijn. Met de vondst van 202 massagraven in het noorden van het land wordt steeds duidelijker hoe de terroristische organisatie heeft huisgehouden. Naar schatting liggen daar zo'n 16.000 lichamen.

Een topje van de ijsberg, denkt Bert Segier. Hij werkt als onderzoeker bij de International Commission on Missing Persons (ICMP) aan dit enorme dossier. Het terugvinden van alle vermiste personen, dat is zijn doel. "Ongetwijfeld zullen er nog meer massagraven worden ontdekt", vertelde hij in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

"Bedenk je dat de gevonden massagraven 'enkel' de slachtoffers van IS zijn", voegt Segier eraan toe. "Er worden ook nog slachtoffers van het regime van Saddam Hussein, de Golfoorlog en Koerdisch geweld vermist." In totaal schat Segier het aantal vermisten in Irak op maximaal 1 miljoen.

Niet iedereen werkt mee

Het is voor de in Den Haag gevestigde ICMP moeilijk in kaart te brengen welk slachtoffer door welk geweld om het leven is gekomen, vertelt Segier.

Allereerst omdat er te weinig een "gecoördineerde aanpak" is. Wat inhoudt: het levert niet altijd een match op wanneer iemand uit Bagdad vermist raakt en in het noorden wordt terugvonden. "De Irakezen hebben de expertise wel in huis, maar het komt niet helemaal overeen met de internationale standaarden."

Daarnaast staat niet iedereen te springen om slachtoffers in massagraven te identificeren, volgens Segier. "Sommige groeperingen willen niet dat misdaden van 'hun' groep blootgelegd worden."

Het is titanenwerk, maar je moet ergens beginnen

Bert Segier, onderzoeker ICMP

Segier en zijn team geven echter niet zo maar op. "Dit is cruciaal voor de familieleden en ook belangrijk voor de stabiliteit. Dit hoofdstuk moet afgesloten kunnen worden. Anders blijft het sluimeren in de samenleving."

Het werk van ICMP in Spanje en Bosnië bewijzen dat. Uit Spanje komen nog wel eens verzoeken om vermisten door het Franco-regime op te sporen. "Het gaat dan om grootouders die decennia geleden al verdwenen zijn, maar die verhalen blijven in de familie opspelen."

Onderzoekers van ICMP in een massagraf in Tomasica, Bosnië

Ook in de omgeving van Srebrenica heeft ICMP nuttig werk kunnen verrichten. "Dankzij ons werk is 90 procent van de 40.000 vermisten geïdentificeerd", vertelt Segier trots.

In vergelijking met de Balkanoorlog is 'Irak' een monsterklus. "Het is titanenwerk, maar je moet ergens beginnen. Dit wordt in ieder geval een klus van de lange adem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl