EPA

Vliegmaatschappij Ryanair heeft zes personeelsleden ontslagen die gefotografeerd waren terwijl ze op de vloer van een kantoor sliepen. De foto was gemaakt in een personeelsruimte op de luchthaven van Malaga en werd breed gedeeld op sociale media.

Volgens Ryanair was de foto in scène gezet. De medewerkers, die gestationeerd zijn in Portugal, worden beschuldigd van "ernstig wangedrag". "Dat heeft de maatschappij in een kwaad daglicht gesteld", zegt de prijsvechter, "en het heeft geleid tot een onherstelbare vertrouwensbreuk met deze zes mensen."

De maatschappij kwam onder vuur te liggen na het verschijnen van onderstaande foto op Twitter.

De foto werd gemaakt op 14 oktober, toen meer dan twintig personeelsleden strandden op het vliegveld van Malaga, nadat hun vlucht met bestemming Porto was omgeleid. Volgens Ryanair heeft niemand op de grond geslapen. "De bemanning heeft enige tijd doorgebracht in de personeelskamer en is daarna overgebracht naar de vip-lounge. De volgende dag zijn ze naar Porto gevlogen", zegt de maatschappij tegen de BBC.

De Portugese vakbond voor luchtvaartpersoneel SNPVAC liet al eerder weten het niet eens te zijn met de lezing van Ryanair. Het personeel zou van 01.30 uur tot 06.00 uur in een personeelsruimte zijn ondergebracht waar nauwelijks rustplaatsen waren en pas om 06.00 uur naar de vip-lounge zijn gebracht.

Opeenstapeling

Het is het zoveelste incident in een onrustige periode voor de luchtvaartmaatschappij. Maandag ontsloeg Ryanair cabinemedewerkers op Eindhoven Airport omdat daarvandaan niet meer wordt gevlogen. Dat besluit viel na een winstwaarschuwing van het Ierse concern.

Eind oktober kwam de prijsvechter in het nieuws door een incident met een passagier die racistische uitspraken deed tegen een vrouw naast hem, een relletje dat door een andere passagier werd gefilmd.

Ook maakte het bedrijf onlangs bekend dat passagiers voortaan moeten betalen voor hun rolkoffer in de cabine en eisten duizenden reizigers geld terug vanwege stakingen van het personeel. Topman O'Leary opperde zelfs dat mensen moeten betalen voor de wc en dat hij als het zou kunnen staanplaatsen zou creëren.

STER reclame