NOS Nieuws

Saamhorigheidsgevoel in Zeewolde: 'AED-actie ongelooflijk succes'

Steeds vaker schaffen mensen samen met hun buren een AED aan, het apparaat waarmee hulp kan worden geboden bij een hartstilstand. In maart startte de Hartstichting het platform BuurtAED, waar burgers geld kunnen inzamelen voor de aanschaf van een defibrillator. Sindsdien zijn er zo'n driehonderd AED's geplaatst.

Zeewolde is een van de plekken waar de actie een opvallend succes is, daar zijn er twintig geplaatst. "De actie is ongelooflijk geslaagd. We zijn nu niet meer afhankelijk van een ambulance of politie die langskomt met een AED", zegt EHBO-instructeur Germa van der Wel.

Ze is dan ook maar wat trots dat haar woonplaats intussen "helemaal dekkend" is met AED's. Want dat was nodig ook. "Omdat er hier in de verre omtrek geen AED was die 24 uur per dag beschikbaar was. En 70 procent van de hartstilstanden gebeurt gewoon thuis", vertelt ze.

Het aantal AED's in Zeewolde gaat waarschijnlijk nog omhoog, denkt Van der Wel. "Want naast de twintig geslaagde acties hebben we er nog zes lopen. We hebben in totaal bijna 40.000 euro opgehaald in nog geen maand tijd."

Van der Wel legt uit hoe een AED, in dit geval eentje met een pincode, werkt: "Op het moment dat je als burgerhulpverlener opgeroepen wordt voor een reanimatie, dan krijg je meteen de dichtstbijzijnde AED toegewezen die je moet ophalen. Dan krijg je de pincode van de kast en kun je de AED eruit halen."

Een AED reset eigenlijk het hart, vertelt ze. "48 procent van alle mensen met een hartstilstand heeft kamerfibrilleren. Dat betekent dat de kamers van het hart niet meer kloppen, maar trillen. Als je daar een AED opplakt, het liefst binnen 6 minuten, dan kan het zo zijn dat door de schok van de AED iemand zijn ogen weer opendoet en er gewoon weer is. In het meeste ideale geval."

Ondertussen moet je wel blijven reanimeren. "Want als je daarmee stopt, heb je geen circulatie. Maar de AED gaat voor alles. Op het moment dat je een reanimatie start en er komt iemand met een AED, dan moet je zo gaan samenwerken dat de AED snel geplakt wordt en dat er ondertussen doorgegaan wordt met reanimeren. Een kwestie van leren."

Saamhorigheidsgevoel

De EHBO-instructeur is vooral blij dat de AED's bekostigd zijn door de inwoners zelf. "Iedereen die een AED-kast ziet hangen, weet dat er een stukje van hem bij is. Je krijgt zo een saamhorigheidsgevoel."

De Hartstichting zegt in een reactie "vanzelfsprekend heel blij" te zijn met het hoge aantal AED's in Zeewolde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl