Op Rotterdam The Hague Airport brengen zelfrijdende karretjes de komende tijd koffers naar het vliegtuig. Het gaat om een proef. Het vliegveld hoopt met de robots in kortere tijd meer bagage te kunnen verwerken.

"Normaal worden koffers via transportbanden vervoerd en met machines gesorteerd", zegt woordvoerder Koen Evers van het bedrijf dat met het vliegveld werkt aan de proef. "Nu vinden autonome karren zelfstandig hun weg. En ze transporteren en sorteren nu ook de koffers."

Hoe dat precies gaat, zie je in de video:

Rotterdam The Hague Airport doet proef met kofferrobots

Bij deze proef gaat het alleen om uitgaande bagage, dus de koffers die zijn ingecheckt en vervolgens meevliegen naar de bestemming. "De bagage kan nu zo vroeg mogelijk het vliegtuig in. Het draait om snelheid en gemak", zegt Désirée Breedveld, commercieel directeur van het vliegveld tegen RTV Rijnmond.

Volgens Breedveld is een geautomatiseerd systeem "altijd heel betrouwbaar". Het grondpersoneel gaat nu op een andere manier zijn werk doen. "Het werk wordt voor hen makkelijker."

Groene stroom

Ook reizigers moeten wat gaan merken van de nieuwe werkwijze met robots. Evers hoopt dat koffers niet meer kwijtraken. "Omdat we met dit systeem automatisch de koffer naar de juiste vlucht sorteren zodat de bagage zeker meegaat met het goede vliegtuig." De karren worden opgeladen met groene stroom.

De proef is gisteren gestart en duurt drie maanden. Tussendoor worden eventuele kinderziektes eruit gefilterd. Na de proef wordt gekeken waar de robots nog meer ingezet kunnen worden.

STER reclame