Supporters werden gefouilleerd op Amsterdam Centraal AT5

Supporters Willem II willen juridische stappen tegen Amsterdam

time icon

De supportersclubs van Willem II gaan juridische stappen nemen tegen de politie en de gemeente Amsterdam. Ze vinden dat ze zaterdag schandalig behandeld zijn toen ze naar Amsterdam kwamen voor de wedstrijd tegen Ajax.

Met de stappen willen ze "voorkomen dat voetbalsupporters in de toekomst vaker op een dergelijke mensonterende manier behandeld worden", zegt Wim Vos van supportersvereniging KingZine. De supporters zijn volgens hem niet uit op een schadevergoeding.

Zaterdag zette de ME een deel van Amsterdam Centraal af en sloot 150 à 200 supporters van Willem II in. Volgens de supporters werden ze stuk voor stuk gefouilleerd en op de foto gezet. Nadat ze twee uur waren vastgehouden, werden ze naar Duivendrecht begeleid, waar ze opnieuw zo'n drie uur moesten wachten, tot ze om 19.30 uur de Johan Cruijff Arena in mochten. Een deel van de supporters wilde terug naar huis, maar dat mocht niet.

Noodbevel

Het optreden van de ME volgde op een noodbevel van burgemeester Halsema. Volgens de politie werd dat afgekondigd omdat er signalen waren voor een provocatie van Willem II-supporters, die kon leiden tot een confrontatie met de harde kern van Ajax in de Amsterdamse binnenstad.

Onder de Tilburgers zouden leden van de harde kern van de Willem II-aanhang zijn geweest, die mogelijk betrokken waren bij vechtafspraken. Enkele supporters zouden bivakmutsen en vuurwerk bij zich hebben gehad.

'Ontvangstcomité'

Toen de trein op Amsterdam Centraal aankwam, stond volgens de politie buiten het station een 'ontvangstcomité' van de harde kern van Ajax klaar. Daarop besloot de politie de Willem II-supporters niet de binnenstad in te laten gaan, maar direct naar de Johan Cruijff Arena te begeleiden.

Volgens de Tilburgse supporters is dit verhaal een leugen, bedoeld om het eigen straatje schoon te vegen. Ze zeggen dat alle supporters een kaartje hadden voor de trein en de wedstrijd en dat er geen vernielingen zijn geweest. Ook is niemand gearresteerd. "Ondanks de slechte behandeling heeft niemand zich misdragen", zegt Vos.

Boekje te buiten

De fans van de Tilburgse club onderzoeken nog welke juridische stappen ze nemen, maar zijn naar eigen zeggen vastberaden er werk van te maken. "Het zal een lange strijd worden, maar wij gaan de handschoen oppakken", schrijven ze.

Volgens Wim Vos gaan ze in elk geval een WOB-verzoek doen. Zo willen ze erachter komen wanneer het noodbevel gegeven is, en wat de reden was. Ook willen ze de Nationale ombudsman inschakelen, die in eerdere gevallen meermaals concludeerde dat de politie ten opzichte van voetbalsupporters zijn boekje te buiten was gegaan.

Mensonterend

De supporters vinden dat ze mensonterend zijn behandeld omdat ze alles bij elkaar vijf uur zonder duidelijke reden werden vastgehouden zonder dat ze eten en drinken kregen en zonder dat er sanitaire voorzieningen waren. Volgens Vos kregen de supporters met z'n allen welgeteld drie flesjes water.

Ook willen de supporters weten waarom ze niet naar Tilburg terug mochten, wat er met de foto's gaat gebeuren en waarom er geen minder verstrekkende maatregelen genomen zijn.

Volgens Vos staan de Willem II-fans er absoluut niet om bekend dat ze problemen veroorzaken. Hij wijst erop dat ze met vrij vervoer naar Amsterdam kwamen en dat bekend was dat ze de binnenstad in wilden. Daar was in eerste instantie volgens hem ook geen probleem van gemaakt. "Een eerdere groep Willem II-supporters die met de trein kwam, heeft die middag ook gewoon in een Amsterdams café gezeten."

Eigen lezing

De Amsterdamse politie wil niet inhoudelijk ingaan op de stappen die de Willem II-supporters hebben aangekondigd. "We hebben er kennis van genomen en wachten af", zegt een woordvoerder. "We hebben onze eigen lezing en daar staan we nog steeds achter."

STER Reclame