De uitgebrande Grenfell Tower
NOS Nieuws

Arrestaties Londen wegens verbranden nep-Grenfell Tower

De politie van Londen heeft vijf mannen opgepakt omdat zij publiekelijk een kartonnen replica van de rampflat Grenfell Tower in brand hebben gestoken. De vijf hadden een filmpje online gezet waarop te zien was hoe ze de replica van de woontoren, compleet met kartonnen poppetjes achter de ramen, op een vuurstapel gooiden. Omstanders keken lachend toe en maakten grappen.

De meeste poppetjes waren bruin gekleurd, vrijwel zeker een verwijzing naar de multiculturele achtergrond van de bewoners van Grenfell Tower. De verbranding wordt alleen door witte Britten bijgewoond. Op de achtergrond is de Engelse vlag (wit met een rood kruis) te zien. Terwijl het bouwsel brandt, klinken er kreten als "Blijf in je flat" en "Spring uit het raam".

Nadat het filmpje tot ophef had geleid, meldden de vijf mannen, in leeftijd variërend van 19 tot 55 jaar, zich bij een politiebureau in Zuid-Londen. Daar zijn ze meteen ingerekend.

In de Grenfell Tower in Londen woedde in juni vorige jaar een felle brand, waarbij 71 bewoners om het leven kwamen. Na de brand rezen vragen, bijvoorbeeld over de brandgevaarlijke gevelbekleding waardoor het vuur razendsnel naar boven kon uitbreiden, maar ook over andere falende brandveiligheidsmaatregelen.

De actiegroep Justice 4 Grenfell, die strijdt voor de belangen van de oud-bewoners, zegt te walgen van de beelden. "Dit is een onnodig en ziekmakend gebaar waar haat uit spreekt." Ook op Twitter regent het boze en verontwaardigde reacties. Premier May liet via Twitter weten het gebrek aan respect voor de slachtoffers van de brand en hun nabestaanden "totaal onacceptabel" te vinden.

Guy Fawkes Day

De vuurstapel was onderdeel van de viering gisteravond van Guy Fawkes Day, de dag waarop Britten in het hele land vuurwerk afsteken en poppen van stro verbranden. Dat doen ze ter nagedachtenis aan Guy Fawkes, een katholieke samenzweerder die in 1605 probeerde het parlementsgebouw in Londen op te blazen.

Gisteren werden ook poppen verbrand die de vertrokken minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson moesten voorstellen. Eerder was president Trump ook een geliefd karakter om in het vuur te gooien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl