FNV
NOS Nieuws

Bovag doet concessie over werken op zaterdag, monteurs staken toch

Op verschillende plekken in het land zijn werkplaatsen van autobedrijven gesloten vanwege stakingen. Monteurs voeren actie omdat ze onder meer niet verplicht willen worden om op zaterdag te werken.

Volgens de Bovag, die namens de garagehouders onderhandelt, moest de zaterdag een normale werkdag worden. De werkgevers gingen aanvankelijk met die eis de cao-onderhandelingen in. Vanwege de dreiging van staking kwam Bovag de vakbonden gisteravond tegemoet. De eis voor verplicht werken ging van tafel, maar werkgevers willen wel dat monteurs vaker vrijwillig op zaterdag gaan werken.

De stap van de Bovag is voor vakbond FNV Metaal geen reden om geplande stakingen af te blazen. "Ze komen ons tegemoet, maar ze koppelen er ook nieuwe eisen aan", zegt FNV-bestuurder Albert Kuiper. "Het werken op zaterdag lijkt zo toch een verplichtend karakter te krijgen."

Het verbaast de werkgevers dat de acties gewoon doorgaan. "We hebben voor het ultimatum afliep een heel heikel punt van tafel gehaald, maar kennelijk was dit voor de bonden niet genoeg", zegt Paul de Waal van de Bovag.

De komende weken heeft de vakbond je-weet-nooit-wanneer-stakingen gepland bij verschillende garages. Vandaag wordt gestaakt bij garages in Nieuwegein, Groenlo en Assen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl