Treinen op station Groningen

NS test snellere verbinding tussen Amsterdam en Groningen

De NS doet volgend jaar een proef met een extra snelle intercitytrein op het traject Amsterdam-Groningen.

Als de proef slaagt, worden de extra snelle treinen mogelijk in 2021 in de dienstregeling opgenomen. "Bijvoorbeeld twee keer per uur als spitstrein", zegt de NS. Dat zal niet ten koste gaan van intercity's die nu tussen de twee steden rijden.

De testtrein rijdt tussen Lelystad en Zwolle, waar nu 140 kilometer per uur wordt gereden, 160 kilometer per uur. De stations Lelystad en Assen worden overgeslagen. De reistijd van ruim twee uur wordt daardoor een kwartier korter.

De NS wil met de proef onderzoeken wat er nodig is om de treinen sneller te laten rijden: op het gebied van treintechniek, infrastructuur en in de dienstregeling.

Nieuw materieel

De reistijd tussen Amsterdam en Groningen kan nog met een kwartier extra worden bekort als de NS over nieuwe beveiligingstechnieken beschikt en nieuw materieel, dat 200 kilometer per uur kan rijden. De reis duurt dan ongeveer anderhalf uur.

De NS wil in de toekomst ook de reistijd op ander trajecten bekorten. Op het baanvak Amsterdam-Breda kan al 160 tot 200 kilometer per uur worden gereden.

Het baanvak Amsterdam-Utrecht-Nijmegen is geschikt voor treinen die 160 kilometer per uur kunnen rijden. Nu mag overal maximaal 140 kilometer per uur worden gereden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl