NOS NieuwsAangepast

'MC IJsselmeerziekenhuizen hield vast aan niet vergoed kankermedicijn'

De IJsselmeerziekenhuizen zijn anderhalf jaar lang kankermedicijnen in Duitsland blijven kopen, terwijl die niet vergoed werden door zorgverzekeraars. Die handelwijze heeft het ziekenhuis miljoenen gekost, schrijft onderzoekscollectief Follow the Money. Waarom het ziekenhuis de dure, niet vergoede medicijnen bleef kopen, is onduidelijk. De oud-bestuurders wilden volgens Follow the Money niet reageren. Ook de curator onthoudt zich van commentaar.

De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk gingen op 25 oktober failliet. Het tekort bedroeg 4,5 miljoen euro, Een vergelijkbaar bedrag liepen ze volgens Follow the Money door eigen toedoen mis door de medicijnen, infuuszakken met chemotherapie, in Duitsland te blijven kopen. De voorschotten die zorgverzekeraars Zilveren Kruis en CZ daarvoor betaalden werden zo een miljoenenschuld.

Zytoservice

Het ziekenhuis kocht de medicijnen, de zogenoemde cytostatica, al jaren bij het Duitse Zytoservice. Dat begon in 2011. Toen moesten de IJsselmeerziekenhuizen dringend investeren in de ziekenhuisapotheek en vooral de steriele ruimtes waar cytostatica worden bereid. Om die investeringen te vermijden gingen de ziekenhuizen op zoek naar een leverancier van kant-en-klare infuuszakken cytostatica. Dat werd Zytoservice.

De prijs van de cytostatica was hoger dan bij bereiding in de eigen apotheek. Op termijn hoopten de IJsselmeerziekenhuizen toch goedkoper uit te zijn door niet te investeren in de eigen apotheek en mensen te ontslaan die niet meer nodig waren voor het maken van de infuuszakken.

Maar de middelen werden vanaf 1 januari vorig jaar alleen nog maar vergoed als die waren gekocht in Nederland. Desondanks besloot het bestuur van de IJsselmeerziekenhuizen de medicijnen toch van over de grens te blijven halen. De bestuurders wisten dat de medicijnen niet werden vergoed: dat blijkt volgens Follow the Money uit het feit dat de IJsselmeerziekenhuizen geen declaraties naar de zorgverzekeraars stuurden.

Drie miljoen euro

Dat heeft de financieel zwakke IJsselmeerziekenhuizen in ieder geval drie miljoen euro gekost. Verzekeraar Zilveren Kruis had dat bedrag voorgeschoten voor de aankoop van de chemotherapie. Volgens Follow the Money is het waarschijnlijk dat het ziekenhuis nog eens twee miljoen euro is misgelopen bij andere zorgverzekeraars.

Een poging om in de loop van 2017 afspraken te maken met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Zilveren Kruis om de Duitse medicijnen toch vergoed te krijgen, mislukte. Maar daarna bleven de IJsselmeerziekenhuizen de Duitse medicijnen toch afnemen. Na 1 mei van dit jaar kochten de IJsselmeerziekenhuizen de infuuszakken bij een ander Nederlands ziekenhuis en werden de medicijnen dus ook weer vergoed.

Geen succes

De NZa is opnieuw gevraagd om een regeling te treffen, maar het is onduidelijk of die er komt. Daarvoor moet in ieder geval worden vastgesteld dat de Duitse chemotherapieproducten identiek zijn aan de medicijnen die op de Nederlandse markt zijn toegestaan. Daarnaast is het ook nog zo dat de Duitse medicijnen duurder zijn dan de in Nederland gemaakte varianten.

Volgens Follow the Money hebben bestuurders Loek Winter en Tim Roldaan met hun Duitse leverancier al in 2013 de bv Zytoservice Nederland opgericht. Het idee was om de infuuszakken aan andere Nederlandse ziekenhuizen te leveren, maar dat werd geen succes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl