Advocaat Saif-ul-Malook, die Asia Bibi in Pakistan bijstond
NOS NieuwsAangepast

Advocaat Asia Bibi vlucht naar Nederland, 'Pakistan kan haar niet tegenhouden'

De advocaat van Asia Bibi is naar Nederland gevlucht. Asia Bibi is de christelijke vrouw die onlangs in Pakistan werd vrijgesproken van godslastering. Stichting Hulp Vervolgde Christenen biedt hem sinds zaterdag onderdak. De advocaat, Saif-ul-Malook, gaf vanmiddag op een persconferentie een toelichting op de zaak.

Asia Bibi zat acht jaar in een dodencel omdat ze bij een burenruzie de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Het hooggerechtshof in Pakistan sprak haar onlangs vrij wegens gebrek aan bewijs, maar extremistische islamitische betogers willen dat Bibi alsnog publiekelijk wordt opgehangen. Ook haar advocaat was het doelwit van bedreigingen.

Advocaat Ul-Malook noemt de vrijspraak van Bibi een historisch moment. Hij is blij dat het hooggerechtshof, ondanks de druk uit de samenleving, alleen heeft gekeken naar de bewijsvoering. "Uiteindelijk hebben we aangetoond dat er geen enkel overtuigend bewijs was voor haar schuld."

Op de persconferentie zei Ul-Malook dat hij met hulp van de VN Pakistan heeft verlaten, al wou hij dit zelf eigenlijk niet:

'Ik ben niet blij om hier zonder haar te zijn'

Uitreisverbod

Over het lot van Bibi is nog veel onduidelijk. Om een einde te maken aan de demonstraties, heeft de Pakistaanse regering een deal gesloten met de streng religieuze partij Tehreek-e-Labbaik (TLP). Met dat akkoord mag de partij een petitie indienen waarin het hooggerechtshof wordt gevraagd het vonnis te herzien. Ook zegt de regering bereid te zijn Bibi op een lijst te zetten van mensen die het land niet mogen verlaten.

Volgens Ul-Malook kan en mag de Pakistaanse overheid Bibi niet tegenhouden. "Er is geen wettelijke grond om haar op zo'n lijst te zetten." Bibi zat zaterdag, de laatste keer dat Ul-Malook haar sprak, nog vast. "Het duurt gewoonlijk ongeveer een week tot tien dagen voordat het besluit over haar vrijlating de gevangenisleiding bereikt. Zodra dat het geval is, kan niemand haar nog tegenhouden. Dat zou illegaal zijn."

Asiel

Sinds de vrijspraak zijn Bibi en haar directe omgeving hun leven niet zeker. Zelf verblijft ze voor zover bekend nog op een geheime locatie. Uiteindelijk wil ze het land verlaten. Haar echtgenoot heeft in een videoboodschap de Britse premier May om hulp gevraagd om Pakistan te verlaten.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Nederland Bibi tijdelijk opvangt, zodat ze de ruimte heeft om te bepalen waar zij en haar gezin hun leven willen oppakken.

Ul-Malook weet niet waar Bibi naartoe gaat. Hij was naar eigen zeggen op zoek naar een veilig land voor haar, maar een VN-afgevaardigde in Pakistan heeft hem dat uit handen genomen. "Ik ben niet blij dat ik hier ben zonder haar, maar ik was een primair doelwit geworden en moest vluchten. De VN-gezant zei dat ze bezig waren met een bestemming voor Bibi, maar wilde daar omwille van de veiligheid verder niets over kwijt."

De advocaat belandde via Italië in Nederland. Hij kwam hier vanwege het contact met de Stichting Hulp Vervolgde Christenen. Hij is van plan asiel aan te vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl