Een Britse Gurkha bij een NAVO-oefening in Letland, in 2015 EPA

Britse leger zet deur verder open voor Gemenebest-rekruten

time icon

Burgers uit landen van het Gemenebest zijn voortaan onmiddellijk welkom als ze in het Britse leger willen dienen. Tot vandaag gold als voorwaarde dat ze minimaal vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk moesten wonen. Alleen voor Ieren en Nepalese Gurkha's werd een uitzondering gemaakt.

Omdat de strijdkrachten met een tekort aan rekruten kampen, schrapt het ministerie van Defensie deze voorwaarde, schrijven Britse media. De luchtmacht en marine beginnen onmiddellijk met werven, de landmacht begint daar volgend jaar mee, schrijft The Telegraph.

Britse Gurkha's bij een Eerste Wereldoorlogherdenking in 2015 EPA

De Britse strijdkrachten hebben een tekort aan technici, piloten en veiligheidsanalisten. Oorzaken zijn de vergrijzing, het ruime aanbod van banen in de burgermaatschappij en de toename van overgewicht onder de jeugd, waardoor er minder kandidaten door de selectie komen.

Ook het groter wordende aandeel van minderheden in de Britse jeugd is een factor. Britten met een niet-witte achtergrond zijn traditioneel minder geïnteresseerd in een baan bij de strijdkrachten.

Het Gemenebest telt 53 landen. Het bestaat uit landen van het Verenigd Koninkrijk en landen die sterke culturele en historische banden met het VK hebben, zoals voormalige Britse koloni├źn.

STER Reclame