ANP

Met een flair en machtsvertoon dat slechts de allergrootste talenten lijkt gegeven heeft Patrick Roest nadrukkelijk zijn kandidatuur gesteld als de nieuwe heerser van het langebaanschaatsen.

Bij de kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker afgelopen weekend in Thialf zette de 22-jarige Jumbo-schaatser met drie fabuleuze races zijn ploeggenoot Sven Kramer en alle andere uitdagers in de schaduw.

NOS-analist Mark Tuitert keek met open mond toe en stelde vast dat Roest de voorbije maanden reuzenstappen heeft gemaakt in zijn ontwikkeling. "Daar valt je mond van open. Alles lukt gewoon. En zo zie je maar: als je 'm raakt in het schaatsen, dan kunnen er mooie dingen gebeuren. Alles valt op z'n plek."

Tuitert over 'bijzondere' Roest: 'Voor hem lukt nu alles'

Roest won de 1.500, 5.000 en 10.000 meter en deed dat niet zomaar. Hij versloeg olympisch kampioenen Kjeld Nuis en Sven Kramer, verbeterde op de 5 kilometer het baanrecord en reed op de 10 kilometer ruim 30 seconden van zijn persoonlijk record af.

Twee jaar nadat hem bij zijn debuut in het wereldbekercircuit het stempel kroonprins werd opgeplakt, lijkt Roest deze winter de wapens in huis te hebben om Kramer tot een troonsafstand te dwingen.

"Je moet nu voor de televisie hebben gezeten en hebben gedacht: wat is hier aan de hand?", aldus Tuitert. Volgens de NOS-analist passen bij de huidige vorm van Roest slechts superlatieven. "Hij legt de lat zó hoog. Die 5 kilometer was waanzinnig en ook die 10 kilometer: zo hard!"

Het deed Tuitert denken aan de doorbraak van een andere Jumbo-schaatser, Sven Kramer. "In 2004 werd ik zelf Europees kampioen en een jaar later stond ik aan de kant naar een jochie uit Heerenveen te kijken. Dat was Kramer. Ik dacht: mijn god, hoe ga ik hier aan komen en wat is hier aan de hand? Dat gevoel heb ik nu ook met Roest."

Tuitert vergelijkt opmars Roest met doorbraak Kramer

Roest, die vorig seizoen stuntte met olympisch zilver op de 1.500 meter en een maand later dankzij een val van de Noor Pedersen ook de wereldtitel allround greep, reed zondag in Thialf op de 10.000 meter bijna een baanrecord. "Dat had ik echt niet verwacht", aldus Tuitert. "De 1.500 is zijn afstand en dan de vijf kilometer erbij: prima. De 10.000 meter was het domein van Kramer en de rest."

Tuitert: "Nu wint hij, rijdt hij bijna een baanrecord en schaatst ruim 30 seconden van zijn persoonlijk record af. Hij zit ineens bij de wereldtop."

Ritsma over Roest: 'In het buitenland staan ze met hun oren te klapperen'

En juist daarin schuilt volgens Tuitert ook een gevaar. "Hij is zó goed. Dat ga je niet vasthouden. Je gaat reizen, wedstrijden rijden en dat is vermoeiend. Het heeft impact. Roest wil vast Europees kampioen worden, nummer één op de Adelskalenderen (de ranglijst aller tijden, red.), wereldkampioen op zijn afstanden én ook nog wereldkampioen allround."

"Dan moet je keuzes maken. Dat is moeilijk, want je wilt het liefst alle wedstrijden rijden en winnen. Ik verwacht dat Roest een goed gesprek zal voeren met coach Jac Orie over wat hij wel en niet gaat rijden. Als je zo goed bent, ben je zelf gewoon je grootste vijand."

STER reclame