Sjinkie Knegt ANP

Na diskwalificatie nu een val voor shorttracker Knegt

time icon

De Nederlandse shorttrackers kennen geen gelukkige start van het seizoen. Op de 500 meter en de 1.000 meter wist geen van de Nederlandse deelnemers de A-finale te bereiken bij de eerste wereldbeker in Calgary.

Blikvanger Sjinkie Knegt ging zondag onderuit in de kwartfinales van de 500 meter. Zaterdag werd hij al gediskwalificeerd in de halve finales van de 1.500 meter.

Bij de start moest Knegt de koppositie al afstaan aan de Hongaar Sándor Shaolin Liu. Halverwege de race gleed de Fries onderuit.

Ook Jasper Brunsmann lag al snel uit het toernooi. Brunsmann debuteert dit weekeinde in de wereldbeker. Hij reed net als zaterdag de kortste afstand en wist de kwartfinales wederom niet te overleven. Brunsmann kwam als laatste over de streep in zijn race.

Goud voor ongenaakbare Wu

De winst op de 500 meter ging net als zaterdag naar de Chinees Wu Dajing, de regerend olympisch kampioen en winnaar van de wereldbeker van de laatste twee seizoenen.

Wu Dajing AFP

Op de 1.000 meter waren de halve finales het eindstation voor Itzhak de Laat. De Laat reed halverwege de race nog aan de leiding, maar werd in de laatste ronden door al zijn concurrenten op grote afstand gereden.

Vanwege een penalty voor de Zuid-Koreaan Kim Gun-woo mocht hij wel meedoen aan de B-finale. Daarin finishte De Laat als laatste.

Het goud op de kilometer was voor de Hongaar Shaoang Liu, twee jaar geleden winnaar van de wereldbeker op de 1.000 meter.

Aflossingsfinale

Knegt, De Laat, Daan Breeuwsma en Dennis Visser rijden later vanavond nog de finale op de aflossing. Knegt en Breeuwsma rijden ook de finale van gemengde aflossing, waarschijnlijk met Suzanne Schulting en Lara van Ruijven.

STER Reclame