Claudia Pechstein ANP

Ze is inmiddels 46 jaar, maar Claudia Pechstein heeft in Duitsland op de lange schaatsafstanden geen enkele concurrentie. Ondanks rugproblemen veroverde de schaatsster uit Berlijn dit weekeinde in Inzell twee nationale afstandstitels. Zaterdag won ze de Duitse titel op de 3.000 meter (4.08,70), zondag volgde een winnende race op de 5.000 meter.

Met 7.08,94 zegevierde Pechstein voor de zevende keer op rij op deze afstand bij de Duitse afstandskampioenschappen. Met 36 nationale titels is de vijfvoudig olympisch kampioene nu in Duitsland recordhoudster. Voor de start van de afstandskampioenschappen had ze er net zoveel als Gunda Niemann-Stirnemann.

Pechstein, die in 2009 voor twee jaar werd geschorst wegens doping en jarenlang een vergeefse juridische strijd voerde tegen dat besluit, liet vrijdag de 1.500 meter lopen. "Ik moest kort voor de start behandeld worden", verklaarde ze haar afmelding.

Amper lopen

De dagen erna was ze ongenaakbaar. "Dit is toch bijzonder. Drie weken geleden kon ik amper lopen. Dit record zal niet snel overtroffen worden. Mooi, zeker gezien mijn leeftijd", sprak ze glunderend. Ze verzekerde zich met de titels van startbewijzen in het eerste blok van het wereldbekercircuit.

STER reclame