ANP

Patrick Roest, Douwe de Vries, Jorrit Bergsma, Kars Jansman en Simon Schouten rijden begin december de 10.000 meter bij de wereldbekerwedstrijd in Polen. Bij de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen was Roest weer een klasse apart.

Hij reed meteen in de eerste rit en zette een tijd neer waar niemand meer aan kwam: 12.47,89. Daarmee bleef hij slechts 2 seconden boven het baanrecord van teamgenoot Sven Kramer (12.45,09 uit 2013).

Roest schittert ook op 10.000 meter

Roest verbeterde zijn persoonlijk record (het oude stond op 13.21,11) bovendien met ruim dertig (!) seconden. Het was sowieso een ijzersterk kwalificatieweekend voor de 22-jarige schaatser. Hij won vrijdag de 5.000 meter en zaterdag de 1.500 meter, waarbij hij twee olympische kampioenen versloeg: zijn teamgenoten Sven Kramer en Kjeld Nuis.

"Ik ben zeker verbaasd", vertelde Roest na zijn rit. "Nog nooit heb ik een echt goede 10 kilometer gereden en nu rijd ik gewoon 33 seconden sneller dan mijn persoonlijk record. Die tijd: echt bizar. Ik vind het heel mooi!"

Verbaasde Roest: '33 seconden sneller: echt bizar!'

Roest: "Dit is zeker mijn beste weekend ooit. Hopelijk wordt het alleen nog maar beter en laat ik dat in dit seizoen nog zien. Het is wel onverwachts, maar heel mooi. Het liefst doe ik vanaf nu overal mee om een podiumplaats."

Dit keer moest Jorrit Bergsma, winnaar van olympisch zilver, eraan geloven. Bergsma klokte met 12.56,89 de derde tijd. Ook Douwe de Vries was snel in Heerenveen. Hij was weliswaar acht seconden langzamer dan Roest, maar reed met 12.56,71 wel een persoonlijk record.

Grote verrassing was Jansman, die met 13.01,73 de vierde tijd noteerde. Schouten werd vijfde in 13.09,17. Erik Jan Kooiman stelde teleur. Hij schaatste in Heerenveen de negende tijd (13.12,35) en mist daardoor de wereldbeker in Polen.

Sven Kramer moest zich zondag afmelden voor de 10 kilometer wegens een rugblessure. Hij plaatste zich dit weekend wel voor de 1.500 en 5.000 meter.

Nuis razendsnel op 1.000 meter

Op de 1.000 meter had Kjeld Nuis dit keer geen last van de snelle Roest. De olympisch kampioen snelde in 1.07,95 naar de winst op de kilometer, de tweede tijd ooit gereden in Thialf. Daarmee verzekerde hij zich van een startbewijs voor de eerste vier wereldbekers.

In een rechtstreeks duel versloeg hij teamgenoot Thomas Krol die met 1.08,03 als tweede eindigde. Kai Verbij klokte de derde tijd (1.08,24), Hein Otterspeer werd vierde (1.09,03) en Gijs Esders verraste door met 1.09,18 het vijfde ticket te pakken.

Nuis en Krol snel op 1.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Net als op de 500 meter viel Dai Dai Ntab buiten de top-5. Hij eindigde met 1.09,31 weer als zesde en mist de eerste vier wereldbekers.

Ronald Mulder moest op de 1.000 meter verstek laten gaan. De sprinter, die zich vrijdag wel plaatste voor de 500 meter, had net als Kramer te veel last van een rugblessure en liet de 1.000 meter uit voorzorg schieten.

Nuis: 'Het ging zo hard, dat was echt heerlijk'

Nuis was na afloop tevreden met drie startbewijzen (500, 1.000 en 1.500 meter). "Jammer dat het niet nog harder ging", vertelde hij na afloop. "Ik wilde harder rijden dan dit. Ik voelde me opgejaagd door Thomas Krol en daardoor reed ik net iets te gehaast."

"Mijn streven is om nooit meer een 1.08 te rijden", zei Nuis lachend. "Het ging ook zo hard vandaag. Heerlijk. Ik moet zeggen dat de baan ook heel goed was. We hebben veel geklaagd, maar ze kunnen het wel. Mijn doel is behaald: drie tickets!"

Jumbo wint ook massastart

De Jumbo-ploeg van Jac Orie sloot de zondag in stijl af, want op de afsluitende massastart werden Chris Huizinga en Douwe de Vries eerste en tweede. Bij de massastart heeft Nederland zowel bij de mannen als bij de vrouwen twee startplekken in de wereldbeker.

Normaal gesproken maakt de bondscoach de selectie voor deze wedstrijden. Omdat de KNSB nog geen nieuwe bondscoach heeft aangewezen na het vertrek van Geert Kuiper zal de selectiecommissie van de KNSB de plekken toewijzen voor de eerste wereldbekers.

Jumbo-schaatsers winnen massastart in Heerenveen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame