Anne van Dam wint eind september haar tweede toernooi op de Europese Tour

Na 144 slopende holes is Van Dam zeker van plek in golfelite

Anne van Dam speelt komend seizoen op de LPGA Tour, het hoogste niveau in het vrouwengolf.

De 23-jarige Arnhemse behoort al enkele jaren tot de top van het Europese circuit. Toch moest ook zij zich onderwerpen aan de slijtageslag van de zogenoemde Q-series op de baan van Pinehurst in North Carolina.

In de afgelopen drie weken kwam Van Dam liefst zeventien dagen op de baan. Om een plek op de Amerikaanse tour te veroveren, moest ze na 144 holes (acht rondes) bij de beste 45 speelsters komen.

Matige ronde, startbewijs niet in gevaar

In haar laatste ronde liet Van Dam zaterdag met 75 slagen (drie boven par) haar zwakste ronde van de afgelopen drie weken noteren. Toch kwam haar startbewijs nooit in gevaar: ze eindigde op de gedeelde vijftiende plaats, ruim voldoende om de derde Nederlandse ooit te worden met een startbewijs.

Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel gingen Van Dam voor in het Amerikaanse circuit.

'Een slijtageslag'

"Dit was echt een slijtageslag", liet de vermoeide en opgeluchte Van Dam weten aan Golf.nl. "Ik begon heel goed de eerste paar dagen, maar dan heb je nog steeds drie, vier rondes te gaan. Steeds maar weer doorgaan en doorgaan. Dit was chaos, zo veel golf."

Van Dam is sinds 2015 prof en won sindsdien twee toernooien op de Europese Tour, waaronder de Estrella Damm Ladies Open eind september. Vorig jaar probeerde Van Dam ook al een plek op de LPGA Tour te bemachtigen, maar toen zag ze haar kansen in rook opgaan bij het kwalificatietoernooi.

In 2017 werd ze voor de tweede opeenvolgende keer uitgeroepen tot Nederlands golfster van het jaar.

Weber redt het (net) niet

De 22-jarige Dewi Weber greep net naast de tourkaart. Ze bleef na een ronde van 72 slagen steken op de gedeelde 51ste plaats. Haar totaal was twee slagen te hoog voor een plaats bij de top-45.