Lars van der Haar wint in Geraardsbergen AFP

Twee Nederlanders zijn de grote favorieten om zondagmiddag in Rosmalen de Europese titel veldrijden te veroveren: Marianne Vos en Mathieu van der Poel. Vos erkent dat ze bij de favorieten hoort, bij de mannen zit er een kaper op de kust. Zijn naam: Lars van der Haar.

Vos en Van der Poel hebben wel wat overeenkomsten. Beide combineren het veldrijden met andere disciplines. Vos won ook op de weg en op de baan olympische en wereldtitels, terwijl Van der Poel dit jaar Nederlands kampioen op de weg werd, zilver won bij de EK in Glasgow en het brons veroverde bij de WK mountainbike.

Een verschil tussen de twee is dat Vos al in 2005 haar eerste grote internationale titel pakte, tien jaar voordat Van der Poel dat deed op de WK veldrijden.

'Weer vooraan meedoen'

De laatste jaren waren moeilijk voor de 31-jarige Vos. Na een periode van chronische vermoeidheid is ze dit jaar echter weer ouderwets op dreef. Vos kwam in de zeven veldritten die ze dit seizoen reed vijf keer als winnaar over de finish. "Het is hartstikke mooi om zo weer te kunnen koersen en vooraan mee te doen", zegt Vos.

Vos voelt zich sterk in aanloop naar EK: 'Ik hoor bij de favorieten'

En Vos begint ook met het nodige zelfvertrouwen aan de Europese titelstrijd. "Ik kan er niet onderuit dat ik wel bij de favorieten hoor", erkent ze. Bovendien wordt er in Rosmalen op een vergelijkbaar parkoers gereden als in 2005, toen ze haar eerste Europese titel won. "Dat parkoers was snel en dat ligt me wel. Dat is in die dertien jaar niet echt veranderd."

Bij de mannen is het de vraag wie Mathieu van der Poel van zijn tweede Europese titel op rij kan afhouden. Wordt dat Lars van der Haar?

De 27-jarige Van der Haar gold voor de entree van Van der Poel als de grootste Nederlandse troef, maar hij moet tegenwoordig genoegen nemen met een bijrol. Toch weigert de tweevoudig wereldkampioen bij de beloften en Europees kampioen van 2015 op voorhand de handdoek te gooien.

'Pakken wat je pakken kan'

"Mathieu en Wout van Aert domineren natuurlijk wel een beetje de cross, maar ik probeer te pakken wat er nog te pakken is. Dat is niet altijd even veel", stelt Van der Haar strijdbaar, maar ook met zin voor realiteit.

Half september won Van der Haar de Brico Cross in Geraardsbergen, maar dat was mede te danken aan de afwezigheid van Van der Poel en pech bij Van Aert. "Voor mij is het heel gemakkelijk. Als je op waarde wordt geklopt, dan is dat zo. Ik doe heel erg mijn best en train hard om het gat te dichten. Dat gaat niet zomaar."

Van der Haar ligt altijd op de loer: 'Pakken wat er te pakken valt, al is het niet veel'

Voormalig veldrijder Sven Nys, tegenwoordig teammanager van Telenet-Fidea, denkt dat zijn pupil Van der Haar vandaag wel degelijk kans maakt. "Dit is wel de periode van Lars. Je merkt dat hij goed in zijn vel zit. Ik verwacht hem toch wel weer op dit EK."

Van der Haar rijdt dit keer ook mét in plaats van tégen Van der Poel, die donderdag tijdens de Koppenbergcross door het ijs zakte en slechts 21ste werd. "Als Mathieu gaat, kan ik niet gaan. En als ik ga, kan hij ook niet gaan. Misschien ligt daar voor mij een kans."

STER reclame