De EU wil dat alle kerncentrales in de unie een veiligheidstest ondergaan. Het onderwerp van een 'stresstest' kwam ter sprake op een bijeenkomst die eurocommissaris Oettinger van Energie had belegd vanwege de problemen in Japan.

Er staan 143 kerncentrales in de EU. Eén daarvan staat in Borssele in Nederland, twee ervan net over de grens met België. Met 58 telt Frankrijk de meeste kerncentrales.

De unie gaat er ook bij buurlanden als Zwitserland en Rusland op aandringen om hun kerncentrales aan een stresstest te onderwerpen.

Japanse experts

De criteria voor de controles moeten nog worden opgesteld. Dat gaat gebeuren door deskundigen, onder wie Japanse experts.

Volgens Oettinger is het van belang rekening te houden met de specifieke kenmerken van de centrales. Zo zal een reactor onder zeeniveau aan andere gevaren blootgesteld staan dan een daarboven.

Het is nog niet bekend wanneer precies de controles zullen worden uitgevoerd. Waarschijnlijk zal dat in de tweede helft van dit jaar zijn.

Duitse centrales dicht

Bondskanselier Merkel heeft besloten dat zeven kerncentrales in Duitsland voor drie maanden worden stilgelegd. Het gaat om kerncentrales die vóór 1980 in bedrijf zijn genomen.

De komende drie maanden worden de centrales, die juist langer zouden open blijven dan was afgesproken, gecontroleerd. Gisteren zei Merkel al dat het besluit van vorig jaar om centrales langer open te houden, wordt heroverwogen.

Het besluit om zeven van de zeventien kerncentrales stil te leggen, is niet met de sector besproken, klagen de centrales.

Debat

Door het nucleaire gevaar in Japan na de aardbeving en de tsunami, is het debat over kernenergie in Duitsland weer opgelaaid.

Voor de Duitse televisiezender ARD heeft Oettinger gezegd dat Europa zich moet afvragen of het in de nabije toekomst zonder kernenergie kan.

Een woordvoerder van de kerncentrale in Borssele zegt dat deze centrale veilig is. Zo is het complex bestand tegen een overstroming van ruim zeven meter.

STER reclame