1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Schaatsen

Opnieuw verslaat Roest een olympisch kampioen in Thialf

De startbewijzen voor de 1.500 meter bij de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen zijn verdeeld en gaan allemaal naar de schaatsers van de Jumbo-ploeg: Patrick Roest, Kjeld Nuis, Douwe de Vries, Thomas Krol en Sven Kramer.

Bij de kwalificatiewedstrijden in Thialf reed Roest de snelste tijd: 1.44,43. Daarmee versloeg hij opnieuw een olympisch kampioen, Kjeld Nuis die met 1.44,51 als tweede eindigde.

Roest, die vrijdag al razendsnel was op de 5.000 meter en toen won van Kramer, reed bovendien ook op de 1.500 meter een persoonlijk record: van 1.44,86 naar 1.44,43.

Opnieuw raak voor Roest in Thialf

"Ik vind het ook een grote verrassing dat ik zo goed rijd dit weekend", vertelde Roest na zijn rit. "Kjeld is echt een goede schaatser, maar ik voel me gewoon goed. Het was een goede race. Nu moet ik dit niveau de rest van het seizoen vasthouden."

Zit er dit jaar dan ook een wereldrecord in voor Roest? "Als ik deze vorm vasthoud, zou dat best mogelijk kunnen zijn. Maar, dat durf ik nu nog niet te zeggen. Mijn niveau is in ieder geval al hoger dan vorig jaar, maar hopelijk kan ik nog meer groeien."

  • Roest: 'Grote verrassing dat het zó goed gaat'
  • Nuis: 'Ook al valt er niets te winnen, het doet toch zeer'

Nuis, die zich vrijdag ook kwalificeerde op de 500 meter, was acht honderdste langzamer dan Roest. "Daar baal ik wel van. Ook al zijn er geen prijzen te winnen, dit doet toch zeer", aldus Nuis. "Ik zat er lekker in, maar ik maakte ook wat foutjes."

"Het was te gehaast en gewoon slecht. Ik was op en ik moest vechten. Ik ben blij dat ik er dichtbij zit, maar mijn eerste wedstrijd van het seizoen is altijd slecht. Als ik ga strijden in de wereldbekers gaat het meestal vanzelf wat beter en sneller."

De Vries werd derde in 1.46,06, net voor Krol die 1.46,39 noteerde. Kramer was met 1.47,34 net snel genoeg voor het laatste startbewijs.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl