Novak Djokovic AFP

Djokovic verslaat Federer in titanenstrijd van ruim drie uur

time icon Aangepast

Novak Djokovic heeft ten koste van Roger Federer de finale van het masterstoernooi in Parijs bereikt. De Serviër, die met ingang van maandag de nummer 1-positie op de wereldranglijst overneemt van Rafael Nadal, dwong de Zwitser in een titanengevecht van ruim drie uur met 7-6 (6), 5-7, 7-6 (3) op de knieën.

Djokovic wandelde in de eerst set iets soepeler door zijn opslaggames heen dan Federer. De Zwitser werkte in de zevende game vier breekpunten weg en sleepte er een tiebreak uit. Daarin had hij op 6-5 een setpoint, maar Djokovic hield het hoofd koel en trok vervolgens de set naar zich toe.

Tiebreak

De tweede set was tot 6-5 voor Federer in balans, waarna Djokovic zich met een slordige game vergaloppeerde. In de beslissende set gaven beide spelers elkaar tot 6-6 niets toe.

In de tiebreak - waarin Federer erg slordig speelde - sloeg de Serviër toe, al had hij wel drie matchpoints nodig.

Federer werkte over de hele partij twaalf van de twaalf breakpoints weg, Djokovic één van de twee.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Djokovic verslaat Federer in Parijs
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

47ste ontmoeting

Het was de 47ste ontmoeting tussen Djokovic en Federer. Eerstgenoemde leidt onderling nu met 25-22. Djokovic won ook het andere treffen van dit jaar: in Cincinnati werd het 6-4, 6-4.

Djokovic won het indoortoernooi van Parijs drie keer: van 2013 tot en met 2015.

Karen Chatsjanov AFP

In de finale moet Djokovic zien af te rekenen met Karen Chatsjanov, die voor het eerst in zijn loopbaan tot een finale van een masterstoernooi is doorgedrongen. De Rus bereikte die mijlpaal door Dominic Thiem, de nummer 6 van de wereld, met 6-4, 6-1 de baas te blijven.

Chatsjanov, zelf de nummer 18 van de wereld, had tot deze week maar drie van zijn negentien partijen tegen spelers uit de toptien gewonnen. In de Franse hoofdstad verdubbelde hij dat aantal met zeges op John Isner (9), Alexander Zverev (5) en nu dus Thiem.

Toronto

Wel stond de 22-jarige Chatsjanov al drie keer in de eindstrijd van een ATP-toernooi, waarin hij steeds aan het langste eind trok: in 2016 in Chengdu en dit jaar op het hardcourt van Marseille en Moskou. Op het masterstoernooi van Toronto haalde Chatsjanov de halve finales.

Dominic Thiem AFP

World Tour Finals

Ondanks zijn nederlaag waren de druiven niet al te zuur voor Thiem. Omdat Kei Nishikori vrijdagavond laat van Roger Federer had verloren, pakten Thiem en Marin Cilic de laatste twee tickets voor de ATP World Tour Finals in Londen.

Eerder verzekerden Djokovic, Nadal, Federer, Juan Martín del Potro, Alexander Zverev en Kevin Anderson zich al van deelname.

STER Reclame