Liu Tingting NOS

Bij de WK turnen in Doha heeft Liu Tingting goud veroverd op balk. De 18-jarige Chinese, die haar debuut maakte op een wereldkampioenschap, versloeg onder andere topfavoriete Simone Biles en de Nederlandse Sanne Wevers. Wevers moest tijdens haar oefening van de balk en zag daarmee direct een wereldtitel uit zicht raken.

Wevers, op jacht naar haar eerste wereldtitel, kwam als zevende in actie van de acht finalisten en had enkele van haar concurrenten al in de fout zien gaan. De weg naar goud leek daardoor open te liggen voor Wevers, maar ze wist door eveneens een fout uiteindelijk niet te profiteren.

Uit balans

De 27-jarige regerend olympisch en Europees kampioene begon aardig, maar verloor na een halve minuut haar balans. Ze viel van de balk, turnde haar oefening nog wel netjes uit, maar bleef met een score van 12.666 ver verwijderd van het podium.

Wevers valt en eindigt als zevende in WK-finale

Biles was veruit de beste in de voorrondes, maar maakte haar favorietenrol in de finale niet waar. De Amerikaanse superster (dertien wereldtitels) raakte net als een hoop andere finalisten meerdere keren uit balans en eindigde met 13.600 punten nog net op het podium.

Het zilver ging zeer verrassend naar de pas 16-jarige Anne-Marie Padurariu, net als Liu een WK-debutante. De Canadese bleek totaal geen last van plankenkoorts te hebben en kwam tot liefst 14.100 punten.

Liu won eerder dit toernooi met China ook al brons bij de landenwedstrijd.

Slechts een uur na de finale op balk mocht Biles alweer aan de bak op vloer. Tussendoor slingerde de Amerikaanse nog een tweet de wereld in. Daarin maakte ze duidelijk niet gediend te zijn van alle kritiek op haar derde plaats even daarvoor.

De criticasters snoerde ze vervolgens de mond met een fenomenale show. Biles scoorde 14.933 en geen van haar concurrenten kwam daar ook maar enigszins bij in de buurt.

Haar landgenote Morgan Hurd (13.933) pakte het zilver. Mai Murakami (13.866) uit Japan greep het brons.

De 21-jarige Biles staat nu in totaal op veertien wereldtitels. Daarmee is ze recordhouder.

Oppermachtige Biles pakt goud op vloer

STER reclame