Antoinette de Jong juicht na het winnen van de 3.000 meter
NOS SchaatsenAangepast

De Jong en De Jong allebei de snelste in Heerenveen

Antoinette de Jong is het schaatsseizoen uitstekend begonnen. Bij de kwalificatiewedstrijden voor de eerste wereldbekerwedstrijden in Thialf was ze de snelste op de 3.000 meter. De Jong, die vrijdag ook de 1.500 meter won, klokte op de drie kilometer 4.01,78.

Ook Melissa Wijfje (4.03,18), Esmee Visser (4.04,10), Ireen Wüst (4.04,13) en Reina Anema (4.04,34) mogen het internationale circuit in.

De Jong ook de snelste op 3.000 meter

Net als Patrick Roest bij de mannen, was De Jong bescheiden na haar tweede zege van het kwalificatieweekend. "Ik ging gewoon door, want ik wilde voor mijzelf een goede race rijden", vertelde ze na afloop. "Dit weekend gaat het heel goed. Dat is mooi."

"Ik ben blij dat ik het ook kan waarmaken, net als Patrick, en mezelf kan laten zien. Dat is alleen maar mooi, maar ik ben ook niet te blij, want het seizoen is nog lang. Als ik zo begin, wie weet wat er de rest van het seizoen nog mogelijk is."

De Jong: 'Blij dat ik mezelf zo kan laten zien'

Joy Beune, wereldkampioene bij de junioren, kwam in de eerste ronde al ten val en greep naast een startbewijs voor de wereldbekers. Ze plaatste zich vrijdag wel voor de 1.500 meter. Ook Irene Schouten kwam tekort. Ze werd zesde in 4.08,06.

Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte verscheen niet aan de start. Zij vertelde vrijdag na de 1.500 meter dat ze niet fit is en de rest van het weekend niet meer in actie zal komen.

De Jong wint 500 meter, Stollenga verrast

Letitia de Jong, Jutta Leerdam, Femke Beuling, Janine Smit en Esmé Stollenga verzekerden zich op de 500 meter van tickets voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen. Op het ijs in Thialf reed De Jong (overigens geen familie van Antoinette) de snelste tijd: 38,48.

Grote verrassing in de selectie is de naam van Stollenga. Zij kwalificeerde zich als vijfde met een tijd van 38,89, een dik persoonlijk record.

De Jong wint 500 meter, Stollenga verrast met WB-ticket

De 23-jarige Stollenga onderging vorig jaar, voor de tweede keer in haar schaatscarrière, een zware rugoperatie en keert dit seizoen terug op het ijs. "Echt bizar", vertelde ze na haar race. "Ik wist dat het erin zat, maar je moet het wel doen. En nu mag ik naar de wereldbekers."

Stollenga: "Voor het eerst rijd ik weer onder de 39 seconden. Ik ben zelfs een halve seconde sneller dan mijn persoonlijk record. Na mijn operatie wilde ik het gewoon nog een keer proberen, schaatsen is zo'n mooie sport. Dit had ik echt totaal niet verwacht!"

Stollenga: 'Superleuk, dit had ik totaal niet verwacht'

Leerdam klokte de tweede tijd (38,51), Beuling kwam na 38,68 over de streep en Smit noteerde 38,82. Sanneke de Neeling (39,25) en Anice Das (39,05) stelden teleur en kwamen niet in de buurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl