NOS Nieuws

'Experiment met afschuw is belangrijk voor het voedsel van de toekomst'

  • Rolien Creton

    correspondent Scandinavië

  • Rolien Creton

    correspondent Scandinavië

Waarom gruwelt de een van voedsel, dat de ander als een delicatesse beschouwt? Die vraag staat centraal bij de interactieve tentoonstelling Disgusting Food in de Zweedse stad Malmö, waar bezoekers volgens de organisatie de smerigste gerechten van de wereld kunnen proberen.

Sterke maag? Bekijk dan de video:

Sterke maag? Welkom in het Disgusting Food Museum

"Afschuw is een basis-emotie die we moeten onderzoeken om het voedsel van de toekomst, zoals insecten, te leren eten", zegt initiatiefnemer en psycholoog Samuel West.

Maden in Zweden

Er ging heel wat vooraf aan de tentoonstelling. Postbodes leverden met afgrijzen stinkende pakjes af vanuit de hele wereld in het Zuid-Zweedse Malmö. Er werd uitgebreid onderhandeld met de eigenaar van Het Slachthuis, de locatie van de tentoonstelling, over de rotte haring uit Zweden. Die mag vanwege de stank alleen buiten worden geserveerd.

En dan het dilemma van de Casu Marzu uit Sardinië, de pecorino-achtige kaas die door larven van de kaasvlieg van binnenuit wordt opgegeten en met levende larven moet worden gegeten. De kaas mag niet worden verkocht in de Europese Unie en daarom krioelen er nu Zweedse maden uit de viswinkel door de kaas.

Als psycholoog West de maden na sluitingstijd uit de kaas schept, springt er een omhoog. "Oeps, zat die op je jas?", vraagt hij.

Tijdens het kauwen merk je dat de structuur slijmerig en zacht is, net als bij een omelet.

Initiatiefnemer Samuel West over varkenshersenen uit blik

West en de andere organisatoren onderzochten honderden specialiteiten, waarna er uiteindelijk tachtig door de ballotage kwamen. Daarbij werd niet alleen naar de smaak, maar ook naar de samenstelling en bereiding gekeken.

Zo hebben de varkenshersenen in blik uit de Amerikaanse staat North Carolina een vrij milde smaak. Het zijn vooral het idee en de structuur die afschrikken. "Tijdens het kauwen merk je dat de hersenen slijmerig en zacht zijn, net als een omelet", zegt West.

We lopen langs de muizenwijn, gemaakt van pasgeboren muizen. Die liggen haarloos en blind op de bodem van een fles met doorzichtige rijstwijn. De wijn moet voorafgaand aan consumptie een jaar rijpen. West: "Er wordt gezegd dat deze drank goed is tegen astma en leverziektes. Alleen smaakt het naar verrotte dieren en benzine."

Enthousiast pakt de psycholoog een toegankelijker drankje: een beker met rood vocht, dat doet denken aan bloed. Het blijkt een Mongoolse Bloody Mary: tomatensap met een gemarineerd schapenoog, dat aan de oppervlakte blijft drijven. "Het verhaal gaat dat Dzjenghis Khan, oprichter van Mongoolse rijk, dit ook dronk", vertelt West. "Het is goed tegen een kater."

Stinkfruit en blokjes rotte haai

Bij de "smaakproef-tafel" zien de gefrituurde sprinkhanen er opeens opvallend aantrekkelijk uit. Ernaast liggen blokjes van de Doerian, dat vanwege de rotte-eieren-geur ook wel "stinkfruit" wordt genoemd.

Maar bezoekers gruwelen het meest van de IJslandse Hákarl, ofwel rotte haai. Blokjes haai liggen in een plastic bakje, waarbij alleen al het openen kokhalzen kan veroorzaken. De Chinese Jiyan Mao probeert een blokje haai op een cocktailprikkertje. "Het ruikt naar een openbaar toilet dat jarenlang niet is schoongemaakt", zegt ze droog. "Mag ik een stukje Doerian om de smaak weg te krijgen?"

Het Disgusting Food-museum in Malmö is geopend tot en met 27 januari 2019.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl