Goud Zonderland? 'Ben al tevreden met vier vluchtelementen'

Epke Zonderland gaat vandaag in Doha proberen voor de derde keer in zijn loopbaan wereldkampioen te worden op de rekstok. Of hem dat lukt, is vanaf 14.00 uur live te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

De man die ooit vijf vluchtelementen achter elkaar turnde en vorig jaar bij de WK de wereld versteld deed staan door na het misgrijpen van de stok één volle ronde aan één hand rond te draaien, is zoals altijd de bescheidenheid zelve in aanloop naar de finale: "Ik ben tevreden als er vier vluchtelementen in mijn oefening zitten."

Die vluchtelementen gaat hij niet achter elkaar doen, maar verdelen over zijn oefening. Dat mislukte in de kwalificatie en ook in de finale van de landenwedstrijd. Daarom is hij vandaag geen uitgesproken favoriet voor de gouden medaille.

Epke Zonderland in actie op de rekstok tijdens de teamfinale ANP

"In de landenwedstrijd heb ik de eerste combinatie eruit gelaten, omdat ik geen risico wilde nemen", laat hij weten. "De tweede combinatie liep top, dat gaf me veel zelfvertrouwen. Met vier vluchtelementen maak ik een goede kans op goud."

Vier in plaats van drie vluchtelementen levert hem in ieder geval een halve punt extra op. Daarmee was hij in de kwalificatie eerste geworden en geen vierde achter de Japanner Kohei Uchimura, de Amerikaan Samuel Mikulak en de Chinees Xiao Ruoteng.

Concurrent Uchimura niet in topconditie

Uchimura gaat dus als beste de finale in, maar ook de Japanse turnlegende heeft in Doha nog niet kunnen overtuigen. De tweevoudig olympisch kampioen en negenvoudig wereldkampioen (zes titels op de meerkamp en drie keer individueel WK-goud) kampt met een enkelblessure en wil niets forceren op weg naar de Olympische Spelen van Tokio 2020.

De meerkamp liet Uchimura om die reden dit WK schieten. En hij begint met bescheiden verwachtingen aan de rekstokfinale. "Ik ben geblesseerd en dus niet in beste conditie. De jongere generatie doet het steeds beter, dus zelfs als ik in topconditie zou zijn, zou ik niet zeker weet of ik win."

Turnlegende Uchimura is zichzelf even niet meer

STER reclame